Complexe scheidingen
Omgaan met complexe scheidingen in het sociaal domein
Hoe begeleid je gezinnen op de beste manier door de scheiding? En wat doe je als de conflicten steeds verder escaleren? Hoe ga je met ouders in gesprek als je merkt dat het kind last heeft van de strijd en de pijn van de ouders? En wat is jouw taak en rol gedurende het scheidingsproces of de jaren daarna? Professionals die werken in het sociaal domein hebben regelmatig te maken met ouders die gescheiden zijn en het enorm lastig vinden om samen te werken met de mede-ouder (ex-partner).
Na onze cursus;
- Weet je hoe je de situatie van het gezin in kaart brengt door te kijken naar het scheidingsproces
- Kun je de intake vorm geven en de-escalerende gesprekken voeren door o.a. te letten op onderliggende behoeftes.
- Weet je wanneer en hoe je het ouderschap centraal stelt.
date_range2 | 8 en 22 maart 2021 van 9.30 tot 16.30 uur Nog 12 plekken |
place | Utrecht |
euro | € 525 inclusief lunch en reader |
control_point | SKJ 21 punten en Registerplein 19 punten |
person_pin | René Knip |
group_add | Jeugdprofessionals, medewerkers wijkteams, CJG, Veilig Thuis, Jeugdbescherming e.a. |
Wat levert de training op?
Deze training over complexe scheidingen biedt jeugd- en gezinsprofessionals volop kennis en handvatten over het proces van scheiden, de impact van scheiding op ouders en kinderen, communicatietools en nog veel meer. Zo kun jij ouders en kinderen beter helpen om een nieuwe balans te vinden en raak jij niet ingezogen in het conflict.
Inhoud van de cursus
- De intake; Ouders samen of apart uitnodigen?
- Oog voor wettelijke afspraken tussen ouders. De 5 wettelijke onderdelen van het ouderschapsplan; Erkenning en Gezag, Zorg-en omgangsregeling, Informatie-en consultatieplicht, Kindkosten, Evaluatie van afspraken;
- Het scheidingsproces en het paraplugesprek met kinderen;
- Rouw bij scheiding;
- Kindsignalen en extra ontwikkelingstaken bij scheiding;
- Conflictsignalen tussen ouders;
- Aspecten van escalerend conflict (window of tolerance, breinwerking);
- Kennis van de (regionale) sociale kaart rond interventie op kind-en ouderniveau bij scheiding;
- Oplossingsgerichte en de-escalerende technieken;
- Meerzijdig partijdig; 5 elementen
Complexe scheidingen
Omgaan met complexe scheidingen in het sociaal domein
Binnen het sociaal domein krijgen (jeugd)professionals geregeld te maken met ouders die gescheiden zijn. Omdat er en hulpvraag is voor een kind of omdat een ouder zorgsignalen afgeeft over het contact tussen de kinderen en de andere ouder. Ook kan een professional via bv, school te horen krijgen dat een kind last heeft van conflicten tussen zijn/haar ouders.
Dit kan leiden tot vragen rondom de rol en positie van de andere ouder in het traject, specifieke kennis over de gevolgen van scheiding bij kinderen, de eigen beroepshouding en gespreksvaardigheden maar ook wat jouw taak en rol hierin is.
Om de gezinnen op de juiste manier te kunnen ondersteunen of door te leiden naar de juiste vorm van hulp, is het cruciaal om de situatie goed in kaart te brengen. Zo kun je bepalen of en zo ja welke vervolg stappen nodig zijn. Je krijgt duidelijk of het gezin met een paar gesprekken geholpen kan worden of dat zij meer of specialistischer hulp nodig hebben.
Hierbij is het belangrijk om moeilijkheden te normaliseren en niet te ‘over-problematiseren’. Tegelijkertijd moet je ook niet de ogen sluiten voor de soms complexe problematiek waarbij meer en specialistischer hulp nodig is. Investeren in een goede taxatie maakt dat gezinnen eerder aankomen bij de juiste hulp.
Verantwoord scheiden en goed ouderschap staat centraal tijdens deze cursus. Maar ook waar in het scheidingsproces zitten ouders, in welke mate zijn de conflicten ge-escaleert, wat is het effect op de kinderen? Samen kijken we hoe problemen voorkomen kunnen worden en hoe aangesloten kan worden bij de mogelijkheden van het gezin en hun netwerk.
Deze 2-daagse training; omgaan met complexe scheidingen, is onderdeel van ons modulair aanbod Complexe scheidingen in het sociaal domein. De andere modules zijn;
- Juridisch kader familie en jeugdrecht,
- Het gesprek: Communicatiemodellen,
- Kindgesprekken en de positie van het kind in het scheidingsproces,
- Jij als professional in de context van complexe scheidingen,
- Psychopathologie en de aandachtspunten in houdingsaspecten en gespreksvoering,
- Samengestelde Gezinnen,
- Zorgen over veiligheid bij complexe scheiding.
Podcast
Wil je meer weten of deze opleiding, luister dan hier naar de podcast over Complexe scheidingen met Mintje Groot Nibbelink.