In gesprek met ouders over signalen van kindermishandeling
De kunst van oprecht contact maken
In gesprek gaan met ouders bij signalen van kindermishandeling is geen makkelijke opdracht. Vraag jij je bijvoorbeeld ook wel eens af hoe iemand er nou toe kan komen om zijn eigen kind te mishandelen? Wat daaraan ten gronde slag heeft gelegen? En denk je dan ook stiekem wel eens dat het wel hele slechte ouders moeten zijn?
Het is een kunst om in contact te komen en samenwerking te vinden, zonder de veiligheid uit het oog te verliezen. Als je het onderwerp bespreekbaar wilt maken, kun je zomaar te maken krijgen met je eigen ongemak of een muur van weerstand bij ouders.
Als je ouders kunt zien in zowel hun kwetsbaarheid als in hun kwaliteiten, en zowel in hun falen als in hun veerkracht. Als ouders die betrokkenheid ervaren, vergroot je de kans op samenwerking en beweging.
Na onze cursus;
- Weet je wat jij kunt doen, zodat ouders zich gehoord en gezien voelen in hun ouderschap.
- Ken je de dynamiek die er achter schuilgaat waardoor je er makkelijker over in gesprek komt met ouders
- Leer je eenvoudige modellen toe te passen in je gesprekken zodat ook jij met meer ontspanning en lichtheid de gesprekken aan kunt gaan.
date_range | 13 april en 11 mei 2021 van 9.30 tot 16.30 uur |
place | Utrecht |
euro | € 625 |
control_point | Accreditatie wordt aangevraagd bij het SKJ |
person_pin | Evie Daniels en Howard van Dodemont |
group_add | Jeugdzorgwerkers en jeugd- en gezinsprofessionals |
Wat levert de training op?
Om goed in gesprek te komen met ouders, is het belangrijk om echt te begrijpen hoe het kan dat ouders hun kinderen verwaarlozen, mishandelen, misbruiken; soms zelfs allemaal tegelijk. In deze training leer je meer over de dynamiek die er achter schuilgaat. Dat maakt het makkelijker om erover in gesprek te komen met ouders.
Ouders kunnen zien en horen in hun ouderschap, zowel in hun kwetsbaarheid als in hun kwaliteiten, en zowel in hun falen als in hun veerkracht. Als ouders die betrokkenheid ervaren, vergroot je de kans op samenwerking en beweging. We maken hierbij gebruik van de belangrijkste elementen binnen de Geweldloze Communicatie.
Je leert de Transactionele Analyse toe te passen in gesprekken met ouders. Een heel praktisch model dat inzichtelijk maakt wat er gebeurt in interactie. Het biedt handvatten om zelf stevig te staan en duidelijker te zijn in je communicatie. En het geeft meer ontspanning en lichtheid om de gesprekken met ouders aan te kunnen gaan, zodat je aan het eind van de dag meer energie overhoudt.
Evie en Howard maken er een waardevolle tweedaagse training van met een combinatie van theorie, praktijkervaring, ervaringskennis en hun acteurschap.
Inhoud van de cursus
- Oprecht contact met ouders
- Kindermishandeling bespreekbaar maken zonder in de strijd te komen
- Ouders in beweging krijgen en tips voor als dat niet lukt
- Je eigen visie op ouderschap en de invloed daarvan op je houding en positie t.o.v. ouders
- Praktische tips vanuit de Geweldloze communicatie
- Handvatten voor gespreksvoering vanuit de Transactionele Analyse
- Oefenen om te ervaren wat werkt en om meer grip te krijgen op je eigen rol in de gesprekken.
Podcast; je geen slachtoffer meer voelen
Meer weten over deze training en wat er voor Howard voor nodig was om zich geen slachtoffer te voelen van kindermishandeling? Luister dan naar deze podcast; je geen slachtoffer van kindermishandeling meer voelen