Wat kunnen kinderen ons vertellen?

Praten met kinderen over kindermishandeling

Praten met kinderen over ingrijpende gebeurtenissen is best moeilijk! Als we kijken naar de verschillend onderzoeken die zijn gedaan naar het voor komen van kindermishandeling en andere traumatische gebeurtenissen kunnen we er echter niet omheen.

Professionals zijn bang dat de gesprekken belastend zijn voor kinderen of zijn bang dat ze niet de juiste vragen kunnen stellen. Open vragen stellen over een onderwerp waar je moeilijk over praat is ingewikkeld. Maar oprechte nieuwsgierigheid en door vragen is prima te leren! Kinderen hebben het nodig dat volwassenen hen zien en hen vragen stellen over wat zij thuis meemaken. Doordat kinderen loyaal zijn duurt het lang voordat zij uit zichzelf gaan praten over nare gebeurtenissen. Het vraagt een pro-actieve houding van professionals.

Er zijn diverse manieren om het gesprek aan te gaan maar ook het moment van het gesprek is belangrijk. De professional moet inschatten of de mishandeling nog actueel is, of ingrijpen nodig en op welke manier dit moet gebeuren.

Kinderen verdienen het om betrokken te worden bij veiligheidsplanning, ze mogen hun stem laten horen bij het in kaart brengen van de situatie en bij het maken van plannen over hoe die situatie verbeterd kan worden. Soms is het helpend om diverse tools te gebruiken.  Zo zijn bijvoorbeeld de Drie Huizen, het Safety House, Words and Pictures en sociocards zeer geschikt om te praten over (on)veiligheid/kindermishandeling.

In deze training gaan we ons richten op het gebruik van instrumenten tijdens gesprekken met kinderen. Uitleg over het doel van de middelen, de wijze van gebruik maar vooral veel oefenen. Ook bespreken we houding en gesprekstechnieken, deze vinden hun basis in het oplossingsgerichte werken.

Inhoud van deze eendaagse training:
  • Wat werkt in gesprekken met kinderen – reflecteren op je positie en houding t.o.v. het kind,
  • Bewustzijn van eigen normen, waarden en visie op opvoeden,
  • Gespreksvoering middels diverse tools; o.a. Drie Huizen en Veilige Huis,
  • Lef hebben om het gesprek met kinderen aan te gaan over moeilijke onderwerpen,
  • Jezelf introduceer je jezelf en wat leg je uit over jouw rol?
  • Regels en afspraken?!
  • Gebruik van Woord en Beeld.
Data en locatie

24 juni 2019 van 9.30 tot 16.30 uur BCN Utrecht CS Catharijnesingel 48 te Utrecht

Kosten

€ 245 per persoon

Accreditatie

Accreditatie bij SKJ 9,75 punten

Docent

Margreet Timmer

Bekijk volledige agenda

Aanmelden voor deze opleiding