Hoe zit het met jouw balans tussen energievreters en energiegevers

Balans voor jeugdprofessionals

Een heftige dag waarin je je lastige gesprekken hebt gevoerd. Je hebt vandaag bijgedragen aan de veiligheid en ontwikkeling van kinderen, hier ga je voor! Je hebt een goed gevoel gekregen over de uitgezette acties en je rondt de dag af met een voldaan gevoel. Maar je hebt ook spanningen gevoeld. Straks kun je genieten van je vrije tijd, misschien ga je nog lekker sporten of ga je iets anders doen waar je energie van krijgt. Soms gaat dit goed, soms gaat dit wat minder.

Schuivende grenzen

Het werken met kinderen en ouders kan veel van jou vragen en het kan een uitdaging zijn om, naast de zorg voor hen, goed te zorgen voor jezelf. Misschien voel je wel eens je grenzen opschuiven, nog even dit telefoontje doen of s ’avonds nog even een verslag afmaken. Je voelt je zo betrokken bij de cliënten. Omdat het zorgen voor anderen in je hart zit, kan het zijn dat je je zelfzorg wel eens uit het oog verliest.

Op zoek naar je energievreters

Bijna 44 procent van de werknemers in zorg en welzijn ervaart een hoge tot zeer hoge werkdruk. Bij werknemers in de jeugdzorg is het percentage zelfs 53 procent (NJI, 2019i). ‘We vragen professionals om op een andere manier te gaan werken, om te transformeren en hun vakmanschap te ontwikkelen. Daarvoor hebben ze scholing, tijd voor reflectie en intervisie nodig’ zegt Ans van de Maat (NJI, 2019).

Ik wil daar graag aan toevoegen dat jeugdzorgwerkers op zoek gaan naar energiegevers!

In mijn werk als jeugd- en gezinsprofessional herken ik de werkdruk en de verantwoordelijk die je voelt. Het is zo belangrijk aandacht te hebben voor jezelf, je drijfveren, je energievreters en -gevers en om te blijven genieten van de successen die je behaalt. Hier leer je van, hier groei je van en dat straal je uit naar de mensen om je heen. Dan geef je een mooi voorbeeld aan de gezinnen waar we voor staan!

6 belangrijke energiegevers;

🟠 Het werk dat je doet moet goed bij je passen.

🟠 Je draagt bij aan de essentie van de organisatie.

🟠 Je krijgt waardering voor wat je doet.

🟠 Je taken moeten een uitdaging voor je zijn, echter wel in balans met wat je kan.

🟠 Het is belangrijk dat je de vrijheid krijgt om je werk in te kunnen vullen naar wat jij goed vindt en dat je hier op een goede manier feedback op krijgt.

🟠 Natuurlijk is het essentieel dat je fijne collega’s hebt bij wie je terecht kunt om je verhaal te kunnen doen. Een vitaal team steunt elkaar en versterkt de veerkracht.

Loslaten

Ook is het fijn als je manieren hebt waarop je kunt ontspannen om het werk los te laten. Hierbij kun je denken aan sport of een wandeling, muziek, gezonde voeding en door zuinig te zijn op jezelf en je grenzen te koesteren; die zijn er niet voor niets. Het is belangrijk dat je op zoek gaat naar jouw manier om te werken aan rust en balans.

Onderzoek naar vitaliteit op de werkvloer wijst uit dat fitte en betrokken medewerkers niet alleen minder ziekteverzuim hebben, maar dat ze ook productiever en flexibeler zijn en meer regie nemen in hun professionele ontwikkeling.

Bovenal hebben ze meer energie en plezier in hun werk, wat ook positieve gevolgen heeft voor de collega’s en cliënten!

Geschreven door Janet Nieuwland

 

Zou je graag aan de slag gaan om deze balans voor jezelf te vinden en te onderhouden? De training Jij als Professional is een persoonlijk reflectietraject waarin je onder andere hiermee aan de slag gaat. Een professioneel kijkje in de spiegel. Interessant? Neem snel een kijkje bij Jij als professional

 

Deel deze pagina
Meer blogberichten
Blog
25 maart 2024
Het woord en beeldverhaal, Words and Pictures, is oorspronkelijk bedoeld om zorgen en moeilijke situaties aan kinderen uit te leggen...
Blog
24 maart 2024
Netwerkberaad gedwongen kader: een waardevol instrument voor beweging in vastgelopen situaties Het klinkt vaak makkelijker dan het is: ‘samenwerken met...
Blog
10 maart 2024
Er is onveiligheid, huiselijk geweld en/of kindermishandeling en wat is dan de rol van de aandachtsfunctionaris? Tijd voor actie. Tijd...

Kom naar het Event : Veiligheid in verbinding

Veiligheid in Verbinding

Heb jij je al aangemeld? Op 25 april vieren we 15 jaar TIMM Consultancy met een geweldig event. We zetten de samenwerking centraal. Het belangrijkste onderdeel van Samen werken aan veiligheid.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.