fbpx
Een goede samenwerking kan voor veiligheid zorgen en maakt dat we oog houden voor het kind in nood
Jolanda Verbeek
OverJolanda Verbeek
Bij de forensische polikliniek de Waag werk ik als psychotherapeut en behandel ik volwassenen, gezinnen en paren, verzorg ik trainingen en geef ik supervisie aan GZ-psychologen, Klinisch psychologen, Psychotherapeuten en Systeemtherapeuten in opleiding.

Jolanda Verbeek

Bij de forensische polikliniek de Waag werk ik als psychotherapeut en behandel ik volwassenen, gezinnen en paren, verzorg ik trainingen en geef ik supervisie aan GZ-psychologen, Klinisch psychologen, Psychotherapeuten en Systeemtherapeuten in opleiding.

Bij de Waag is er vaak sprake van complexe problematiek, waarbij er zorgen zijn over de veiligheid in een gezin en daarbij komen verschillende vormen van kindermishandeling voor zoals partnergeweld in gezin met kinderen, fysieke kindermishandeling en seksueel misbruik. Hierbij werken wij volgens de benaderingswijze van ‘signs of safety’ en Partnering for safety (Samenwerken aan Veiligheid). Deze werkwijze is als het ware mijn tweede natuur geworden, ik vind het belangrijk dat er oog voor de onveiligheid is en dat er oplossingsgericht gedacht wordt, waarbij het werken met het informele en formele netwerk essentieel is.

In het algemeen werk ik vanuit een systeemtherapeutische en oplossingsgerichte benadering en bij trauma gerelateerde problematiek maak ik gebruik van EMDR. Ik geef individuele en groepsbehandeling aan plegers van ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’ en daarbij is er natuurlijk ook aandacht voor het systeem. Het is ook hier belangrijk dat het netwerk van de pleger aandacht krijgt in de vorm van steun en natuurlijk ook om hen te betrekken bij het werken aan veiligheid.

Ik heb zowel intern bij de Waag, als extern bijvoorbeeld bij de Rino groep in Utrecht regelmatig trainingen Oplossingsgericht werken en Partnering for Safety gegeven en hulpverleners gecoacht.

In de opleiding tot Psychotherapeut voor volwassenen en jeugdigen heb ik mij naast het analytisch gedachtengoed, gespecialiseerd als systeemtherapeut. Sinds 1990 werk ik in de GGZ, ik ben begonnen in de volwassenpsychiatrie en als sociaal psychiatrisch verpleegkundige en ik werkte daarna jarenlang in de jeugd- GGZ bij de polikliniek van de Jutters. Sinds 2000 werk ik als psychotherapeut bij de Waag. 0nlangs ben ik na 5 jaar gestopt met de functie van teamleider, omdat het inhoudelijk werken met cliënten en het supervisie en lesgeven mijn voorkeur heeft.

Bij de Waag ben ik getraind om het oplossingsgerichte werken binnen een gedwongen kader vorm te geven. (Signs of Safety van Andrew Turnell, Resolutions Approach van Susie Essexs, Partnering for Safety van Sonja Parker, training en supervisie van Margreet Timmer).
Mijn doel als docent is dat deelnemers handvatten krijgen waarmee zij beter in staat zijn om met hun cliënten, collega’s en ketenpartners aan veiligheid te werken.

Expertise;

  • Signs of Safety – Samenwerken aan Veiligheid
  • Werken met een Systeem Therapeutische visie.
  • Risicogestuurde behandeling bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

Registraties;

  • Psychotherapeut registratie NVP (Nederlandse Vereniging Psychotherapie)
  • EMDR Therapeut
  • Systeemtherapeut registratie NVRG (Nederlandse Vereniging Relatie en Gezinstherapie)
  • Supervisor NVRG (sinds 01-09-10) en NVP (sinds 01-11-10)

Feedback trainees

‘Een zeer benaderbare docent, erg prettig! Ze nam de tijd.’

‘Een deskundige docent die alle vragen goed en volledig kon beantwoorden’.

‘Ik heb veel geleerd over het belang van goede samenwerking met ketenpartners en mijn eigen rol hier in’.