fbpx

Complexe scheidingen in het sociaal domein

Het aanbod bestaat uit onderstaande modules:

vinkje Omgaan met complexe scheidingen (2 dagen)
vinkjeJuridisch kader familie en jeugdrecht (1 dagdeel)
vinkje Het gesprek: Communicatiemodellen (1 dag)
vinkje Kindgesprekken en de positie van het kind in het scheidingsproces (1 dag)
vinkje Jij als professional in de context van complexe scheidingen (1 dagdeel + 4x coaching)
vinkje Psychopathologie en de aandachtspunten in houdingsaspecten en gespreksvoering (1 dagdeel)
vinkje Samengestelde Gezinnen (1 dagdeel)
vinkje Zorgen over veiligheid bij complexe scheidingen (1 dagdeel)

Klik op de titel voor meer informatie over de module.

Jeugd- en gezinsprofessionals hebben steeds vaker te maken met problematiek van kinderen of (hulp)vragen van ouders die gekoppeld lijken te zijn aan een complexe scheiding. We komen in ons werk ouders tegen die niets liever willen dan het beste voor hun kinderen die veelal uit liefde zijn geboren en een goede basis hebben gehad. Een basis die door de gevolgen van de conflicten na de scheiding op z’n grondvesten trilt. Ouders zijn in een patroon terecht gekomen dat ervoor zorgt dat er steeds opnieuw zout in de wonden wordt gestrooid waardoor het helen moeilijker en moeilijker wordt. Er zijn ook ouders die gaan scheiden na jaren van strijd en fysiek of verbaal geweld tijdens het huwelijk.

Vragen

Hoe ontrafel je als professional deze problematiek om te komen tot de kern, de echte begeleidingsvraag? Hoe kun je samen met het gezin duidelijk krijgen welke hulp nodig is? Maar ook hoe blijf je als jeugd- en gezinswerker meerstemmig? Dit zijn zomaar een paar vragen of dilemma’s waar veel professionals mee zitten. Professionals hebben de ingewikkelde taak om ouders  te helpen patronen te doorbreken. Als professional geen onderdeel van de strijd worden is bijna topsport.

Modulair aanbod

We vinden het belangrijk om een trainingsaanbod aan te bieden dat recht doet aan alle vragen die spelen bij de Jeugd- en Gezinsprofessionals. Hiervoor hebben we een modulaire aanbod ontwikkeld waarin alle belangrijke elementen aanbod komen bij het begeleiden van ouders en kinderen die te maken hebben met een (complexe) scheiding.

Als team of organisatie kun je, aan de hand van de leerwensen en de huidige kennis een leertraject samenstellen uit bovenstaande modules. We hebben accreditatie aangevraagd voor iedere module afzonderlijk. Hierdoor is het ook mogelijk om een losse module aan te vragen. Samen kijken we welke kennis al in huis is en wat een volgende passende stap is. We gaan graag een langdurige samenwerking aan. Ontwikkeling zorgt immers voor meer werkplezier.

Onze trainers hebben de modules samen ontwikkeld zodat ze goed op elkaar aansluiten en er geen sprake van onnodige herhaling.

Naast het modulaire aanbod kun je natuurlijk ook bij ons terecht voor een workshop of presentatie over complexe scheidingen. Het is altijd mogelijk om een aanbod op maat te ontwikkelen. Bijvoorbeeld ten behoeve van een themadag of -avond, een congres of voor een incompany training.