fbpx

#025 Eric Sulkers – werken aan triggers en mentaliseren als onderdeel van stabiele veiligheid

Eric verteld over de triggers, de rode knoppen, die ontstaan zijn vanuit eigen heftige gebeurtenissen en die een flight, fight, freeze reactie oproepen. Hierdoor lukt het de ouders niet om te mentaliseren, om zich te verplaatsen in de positie van hun kind. Hun reactie is dan te heftig of juist te passief. Het gezin komt daarmee in een patroon waarin gedrag elkaar uitlokt en de situatie voor iedereen onveilig wordt.

Met ReAttach kun je op een vrij eenvoudige manier er voor zorgen dat het mentaliseren weer op gang komt. In deze podcast verteld Eric hier meer over.

Eric Sulkers verzorgd trainingen over veiligheidsplanning en bijvoorbeeld ook over Geweldloos Verzet en werkt nu als kinderarts bij Kinderplein in Zeeland. Hij heeft als vertrouwens arts gewerkt bij het AMK in Zeeland en een belangrijke rol gespeeld bij de implementatie van Signs of Safety.

Veel luister plezier!

De kunst van oprecht contact maken

In gesprek gaan met ouders bij signalen van kindermishandeling is geen makkelijke opdracht. Vraag jij je bijvoorbeeld ook wel eens af hoe iemand er nou toe kan komen om zijn eigen kind te mishandelen? Wat daaraan ten gronde slag heeft gelegen? En denk je dan ook stiekem wel eens dat het wel hele slechte ouders moeten zijn?

Het is een kunst om in contact te komen en samenwerking te vinden, zonder de veiligheid uit het oog te verliezen. Als je het onderwerp bespreekbaar wilt maken, kun je zomaar te maken krijgen met je eigen ongemak of een muur van weerstand bij ouders.

Als je ouders kunt zien in zowel hun kwetsbaarheid als in hun kwaliteiten, en zowel in hun falen als in hun veerkracht. Als ouders die betrokkenheid ervaren, vergroot je de kans op samenwerking en beweging.

Na deze training:

  • Weet je wat jij kunt doen, zodat ouders zich gehoord en gezien voelen in hun ouderschap.
  • Ken je de dynamiek die er achter schuilgaat waardoor je er makkelijker over in gesprek komt met ouders.
  • Leer je eenvoudige modellen toe te passen in je gesprekken zodat ook jij met meer ontspanning en lichtheid de gesprekken aan kunt gaan.