fbpx

#026 – Marjolein Bruinenberg – de impact van een scheiding op kinderen

Marjolein Bruinenberg is Kindbehartiger en familie mediator en vertelt over de mogelijke impact van een scheiding op kinderen gekoppeld aan de ontwikkeling van een kind. Een scheiding kan een enorme impact op kinderen hebben. Ouders zijn gedurende de periode na de scheiding minder beschikbaar voor kinderen. 

Wil je kinderen helpen die een scheiding van hun ouders meemaken? Marjolein heeft een aantal waardevolle tips voor leerkrachten, het netwerk en de jeugdprofessional. Marjolein is bijvoorbeeld groot voorstander van het spelenderwijs werken met kinderen.

Veel luister plezier!

De kunst van oprecht contact maken

In gesprek gaan met ouders bij signalen van kindermishandeling is geen makkelijke opdracht. Vraag jij je bijvoorbeeld ook wel eens af hoe iemand er nou toe kan komen om zijn eigen kind te mishandelen? Wat daaraan ten gronde slag heeft gelegen? En denk je dan ook stiekem wel eens dat het wel hele slechte ouders moeten zijn?

Het is een kunst om in contact te komen en samenwerking te vinden, zonder de veiligheid uit het oog te verliezen. Als je het onderwerp bespreekbaar wilt maken, kun je zomaar te maken krijgen met je eigen ongemak of een muur van weerstand bij ouders.

Als je ouders kunt zien in zowel hun kwetsbaarheid als in hun kwaliteiten, en zowel in hun falen als in hun veerkracht. Als ouders die betrokkenheid ervaren, vergroot je de kans op samenwerking en beweging.

Na deze training:

  • Weet je wat jij kunt doen, zodat ouders zich gehoord en gezien voelen in hun ouderschap.
  • Ken je de dynamiek die er achter schuilgaat waardoor je er makkelijker over in gesprek komt met ouders.
  • Leer je eenvoudige modellen toe te passen in je gesprekken zodat ook jij met meer ontspanning en lichtheid de gesprekken aan kunt gaan.