fbpx

Een veiligheidsplan maken; clientparticipatie en multidisciplinair samenwerken

Verdiepingstraining

De medewerkers van Veilig Thuis, wijkteams, jeugd- en gezinsteams en CJG’s hebben in hun praktijk regelmatig te maken met het opstellen van een veiligheidsplan wanneer er zorgen zijn over de veiligheid van de aangemelde cliënten. Dit levert praktische vragen op en medewerkers hebben behoefte aan verdieping.

Deze verdiepingstraining over veiligheidsplanning is interactief en gericht op het optimaliseren van samenwerking zowel met cliënten, intercollegiaal (binnen de organisatie) als intersectoraal (op grond van de visie en werkwijze MDA++). De veiligheid van cliënten staat centraal. De training gebruikt het visiedocument ‘Eerst samenwerken voor veiligheid dan samenwerken voor risico-gestuurde zorg’ als methodische onderlegger en biedt verdieping over Veiligheidsplanning.

De deelnemers aan deze training versterken hun handelingsrepertoire en oefenen met gespreksvoering. Hierbij is speciaal aandacht voor het werken vanuit een veranderingsgerichte houding met behulp van progressiegerichte technieken. Tijdens de training wordt geoefend met het toepassen van de kennis, het (door) ontwikkelen van een visie op geweld in afhankelijkheidsrelaties en intervisie over de bruikbaarheid daarvan voor beslissingen en interventies.

De docent draagt zorg voor een afwisselend programma waarbij gebruik gemaakt wordt van verschillende werkvormen; powerpoint presentatie, (eigen) casuïstiek, afwisselende (verwerkings)opdrachten en het oefenen van vaardigheden en technieken in rollenspel. Aan de deelnemers wordt gevraagd om gedurende de cursus casuïstiek in te brengen: als voorbereiding, in discussies en rollenspelen.

Doelgroep

Medewerkers Veilig Thuis; (GZ)psychologen (WO) / Orthopedagoog (generalist) & vertrouwensartsen (WO) alsmede bij Veilig thuis werkzame onderzoekers en intakers (HBO) Medewerkers wijkteam, jeugd- en gezinsteams en CJG’s.

Inhoud
  • Visie op Veiligheidsplanning
  • Veiligheidskaart gebruiken
  • Risico uitspraak formuleren en bespreken met cliënten
  • Schaalvraag
  • Gewenste situatie formuleren
  • Kenmerken van een goed Veiligheidsplan
  • Ketensamenwerking
  • Toetsopdracht
Data en locatie

23 september 2019 van 9.30 tot 12.30 uur bij BCN CS Catharijnesingel 48 te Utrecht
De cursus wordt ook als incompany aanbod verzorgd.

Kosten

€ 225 per persoon voor het open aanbod.
Op aanvraag wordt een offerte opgesteld voor een incompany training

Accreditatie

SKJ 19 punten
VVAK: Geaccrediteerd als VA specifieke scholing voor 3,5 uur

 

 

Aanmelden voor deze opleiding

Verder