fbpx

Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling

Cursus signaleren en handelen bij huiselijk geweld en kindermishandeling

Iedere organisatie die werkt met ouders en kinderen, is verplicht om te werken met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Voor jou als professional betekent dit dat je moet weten wat je moet doen bij bijvoorbeeld vermoedens van geweld of verwaarlozing. 

Signaleren en handelen bij Huiselijk geweld en Kindermishandeling blijft lastig. Want klopt het nou wel wat je hebt waargenomen? En wat nou als het niet klopt? Je kunt toch niet zomaar iemand ergens van beschuldigen?! Wat doe je als je alleen maar een onderbuikgevoel hebt?

Na onze eendaagse cursus:

date_range

14 januari 2021 – online

place

Online 
Eventueel kunnen we de training ook bij jou op locatie verzorgen!

euro€ 199
control_pointSKJ 9.50 punten
person_pinSummer Koster
group_addJeugd- en gezinsprofessionals, maatschappelijk werkers, Medewerkers onderwijs,  kinderopvang en GGZ

Wat levert de training op?

Om geweld en verwaarlozing te stoppen  moeten we allemaal ons steentje bijdragen. Na deze training weet je wat jou taak en rol hierin is en hoe je samenwerkt met andere professionals. De stappen van de meldcode gaan we bij lang zodat jij straks precies weet wat je moet doen als jij je zorgen maakt over een kind of gezin.  

Het bespreken van je zorgen kan best spannend zijn we geven je daarom tips en gaan samen oefenen.

Inhoud van de cursus

  • Kennis over signalen en gevolgen van huiselijk geweld en kindermishandeling
  • Stappen van de meldcode
  • Het afwegingskader
  • In gesprek met de cliënt 
  • Samenwerken in de keten

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Signaleren en handelen bij signalen van Huiselijk geweld en Kindermishandeling blijft lastig. Want klopt het nou wel wat je hebt waargenomen? En wat nou als het niet klopt? Je kunt toch niet zomaar iemand ergens van beschuldigen?! Wat doe je nu als je alleen maar een onderbuikgevoel hebt?

Er komt steeds meer aandacht voor huiselijk geweld en kindermishandeling en er is een groeiend bewustzijn t.a.v. signalen van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Een volgende stap is dat professionals elkaar beter weten te vinden zodat er goed samengewerkt wordt, er meer één taal gesproken wordt en er nog meer systematisch en transparant gewerkt gaat worden. Het afwegingskader meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling gaat hierbij helpen.

De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is in juli 2013 geïntroduceerd, per 1 januari 2019 is een afwegingskader een essentieel onderdeel van de meldcode en zijn organisaties verplicht om een afwegingskader te hanteren.

Tijdens deze cursus gaan we aan de slag met de verbeterde meldcode. Je krijgt informatie over het signaleren en handelen bij vermoedens van geweld in afhankelijkheidsrelaties, de stappen van de meldcode, het afwegingskader en het bespreken van je zorgen.

De training bestaat uit twee modules van ieder één dagdeel.
1) Signaleren en de stappen van de meldcode
2) Communiceren met cliënten

Podcast

Wil je meer weten of deze opleiding, luister dan hier naar de podcast met Summer Koster.

Aanmelden voor deze opleiding

Verder