fbpx

Moreel beraad

Het bespreken van ethische dilemma’s tijdens een moreel beraad

Loop jij in je werk ook tegen ethische dilemma’s aan? Vind je het lastig om op een gestructureerde manier beslissingen te nemen? Of wil je nog een keer extra een moreel beraad bijwonen zodat je zelf beter voorbereid bent als je zelf een beraad gaat organiseren?

Summer zal je tijdens deze bijeenkomst begeleiden bij het bespreken van ethische en morele dilemma’s die jij in je dagelijkse praktijk als jeugdprofessional tegen kunt komen.

Nadat je hebt deelgenomen aan het moreel beraad;

date_range5 juli van 14 tot 17 uur
placeOnline
euro€ 89 per persoon
control_pointn.v.t.
person_pinSummer Koster
group_addJeugd- en gezinsprofessionals

Wat levert de training over het moreel beraad op?

Tijdens deze ochtend leer je hoe een moreel beraad jou kan helpen om op een gestructureerde manier ethische dilemma’s te bespreken. Je wordt je bewust van de verschillende belangen die er mee spelen in het nemen van beslissingen en wat de invloed van normen en waarden is in je besluitvorming.

Je kunt de bijeenkomst ook gebruiken voor je reflectieverslag dat onderdeel is van de toets voor de training Beroepscode en tuchtrecht. 

Inhoud van de training over het Moreel beraad

  • Het moreel beraad; een gestructureerde manier om ethische dilemma’s bespreken. Opfrissen van de stappen.
  • Normen en waarden die mee spelen in beslissingen
  • De belanghebbenden bij ethische dilemma’s
  • Methodisch onderbouwen van je keuze’s
  • Doorlopen van de stappen van het moreel beraad a.d.h.v. actuele ethische dilemma’s

Het Moreel beraad

Loop jij in je werk ook tegen ethische dilemma’s aan? Vind je het lastig om op een gestructureerde manier beslissingen te nemen? Of wil je nog een keer extra een moreel beraad bijwonen zodat je zelf beter voorbereid bent als je zelf een beraad gaat organiseren? Dan ben je tijdens de training moreelberaad aan het goede eind.

De bijeenkomst

Summer zal je tijdens deze bijeenkomst begeleiden bij het bespreken van ethische en morele dilemma’s die jij in je dagelijkse praktijk als jeugdprofessional tegen kunt komen. Samen doorlopen we de stappen van een moreelberaad en oefenen we met het formuleren van ethische vraagstukken.

Het moreel beraad

Het moreel beraad is een gestructureerd instrument om ethische dilemma’s’ te bespreken en ethische beslissingen te kunnen verantwoorden. In de dagelijkse praktijk worden we als jeugdzorgprofessionals regelmatig geconfronteerd met ethische dilemma’s’. Soms zijn we onszelf niet eens bewust hoe ons handelen invloed heeft op ethiek van alle dag. En als we ons hier wel van bewust zijn, hoe leggen we dan op methodische wijze ons handelen vast? Hoe onderbouwen we de beslissingen die we nemen? 

Beroepscode

Tijdens het moreel beraad maken we ook gebruik van de beroepscode van de jeugd- en gezinsprofessionals. Je eigen beroepscode geeft handvaten om je handelen te onderbouwen. Het helpt om de verschillende belangen naast elkaar te zetten en je keuze te onderbouwen.

Het is fijn als je wel al de training Beroepscode en tuchtrecht hebt gevolgd voordat je deelneemt aan deze bijeenkomst. 

Aanmelden voor deze opleiding

Verder