fbpx

Ouderenmishandeling

Cursus signaleren en handelen bij ouderenmishandeling

Iedere organisatie die werkt met ouderen, is verplicht om te werken met de meldcode. Voor jou als professional betekent dit dat je moet weten wat je moet doen bij vermoedens van ouderenmishandeling. 

Signaleren en handelen bij Geweld in Afhankelijkheidsrelaties blijft lastig. Want klopt het nou wel wat je hebt waargenomen? En wat nou als het niet klopt? Je kunt toch niet zomaar iemand ergens van beschuldigen?! Wat doe je als je alleen maar een onderbuikgevoel hebt?

Na onze eendaagse cursus:

date_rangein overleg prikken we een datum
placeOnline 
Eventueel kunnen we de training ook bij jou op locatie verzorgen!
euroOp aanvraag sturen we je een offerte toe voor een incompany training
control_pointEr is nog geen accreditatie aangevraagd
person_pin Margreet Timmer of een gastdocent
group_addMedewerkers WMO, maatschappelijk werkers, medewerkers verzorgings- of verpleeghuizen, wijkzorg e.a. 

Wat levert de training op?

Om geweld en verwaarlozing te stoppen  moeten we allemaal ons steentje bijdragen. Na deze training weet je wat jou taak en rol hierin is en hoe je samenwerkt met andere professionals. De stappen van de meldcode gaan we bij lang zodat jij straks precies weet wat je moet doen als jij je zorgen maakt over een oudere.  

Het bespreken van je zorgen kan best spannend zijn we geven je daarom tips en gaan samen oefenen.

Inhoud van de cursus

  • Kennis over signalen en gevolgen van ouderenmishandeling
  • Stappen van de meldcode
  • Het afwegingskader
  • In gesprek met de cliënt 
  • Samenwerken in de keten

Ouderenmishandeling

Ouderenmishandeling en ontspoorde mantelzorg komt helaas regelmatig voor. Ruim 1 op de 20 ouderen wordt mishandeld in de thuissituatie of in een verzorgings- of verpleeghuis.

Niet alleen familieleden of naaste vrienden, ook (zorg)professionals kunnen over de schreef gaan. Ouderenmishandeling kan voortkomen uit opzet of langdurig partnergeweld, maar kan ook ontstaan uit overbelasting. Bij ouderenmishandeling kan het gaan om fysiek of verbaal geweld, intimidatie, verwaarlozing of financieel misbruik.

Het aanpakken van ouderenmishandeling heeft te maken met willen, kunnen en durven; wil je het bespreekbaar maken, heb je voldoende kennis en vaardigheid en heb je het lef om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken.

Om professionals te ondersteunen in het signaleren, bespreekbaar maken en handelen bij ouderenmishandeling helpen de stappen uit de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.

Het is belangrijk dat professionals kennis hebben over ouderenmishandeling en gevoelig zijn voor het oppikken van signalen die cliënten of omgeving af kunnen geven.

Tijdens de cursus is er aandacht voor kennis overdracht, bewustzijn en het vergroten van vaardigheden in de gespreksvoering.

Podcast

Wil je meer weten of deze opleiding, luister dan hier naar de podcast met Summer Koster.

Aanmelden voor deze opleiding

Verder