fbpx

Samenwerken aan Veiligheid

Herstel van de veiligheid door het maken van een veiligheidsplan

Welke stappen zijn er nodig zodat we echt samenwerken aan Veiligheid? Werk jij ook bij een organisatie waar je samen met de client een veiligheidsplan maakt wanneer er sprake is van geweld of verwaarlozing?

Dan is het enorm belangrijk dat je goed zicht hebt op de situatie bij de betrokkenen. Dat kan alleen maar als je de tijd neemt om hierover in gesprek te gaan.

In deze 4-daagse training Samenwerken aan Veiligheid leer je o.a.:

date_range21 januari, 4 + 18 februari, 11 maart 2022 nog 6 plekken
We verzorgen deze training ook bij jou op locatie. 
placeBCN CS Utrecht
Deze opleiding wordt ook online aangeboden
euro€ 995 per persoon, dit is inclusief, reader, lunch en je eigen exemplaar van Samen onderweg naar stabiele veiligheid
Voor incompany trainingen geld een aangepast tarief
control_pointSKJ 40 punten en NVO-NIP 28 punten V&VN 28 punten, Registerplein 40,5 punten
person_pinMargreet Timmer
group_addJeugdzorgprofessionals (HBO en WO), gedragsdeskundigen, behandelaren

Wat levert de training Samenwerken aan Veiligheid op?

Zodra er zorgen zijn over de veiligheid van kinderen is het belangrijk om samen te werken aan veiligheid. Ons raamwerk biedt een structuur, een kader om de kennis van het gezin en van de professionals met elkaar te verbinden.

Onze werkwijze is onder andere gebaseerd op Signs of Safety en Partnering for Safety en sluit erg goed aan bij de visie op gefaseerde ketenzorg. Samenwerken aan Veiligheid is gericht op zowel het maken van veiligheidsplannen voor zowel acute als structurele onveiligheid. Zo wordt er bijvoorbeeld in situaties van huiselijke geweld eerst een plan gemaakt dat gericht is op de directe veilig. Daarna volgt een plan gericht op de structurele veiligheid.

Tijdens de training krijg jij alle tools in handen om goede veiligheidsplannen te maken!

Inhoud van de cursus

Dag 1: Introductie en uitgangspunten Samenwerken aan veiligheid
 • Introductie
 • Gefaseerde ketenaanpak
 • Oplossingsgerichte benadering
 • Framework – casuïstiek bespreking
Dag 2: Gesprekken met kinderen
 • Disclosure
 • Gesprekskaarten en introductie
 • Drie Huizen en andere tools
Dag 3: Samenwerken met het brede netwerk
 • Veiligheid
 • Systeemgericht werken
 • De conferentie
Dag 4: Veiligheidsplannen concretiseren
 • Veiligheidsplan; benodigde stappen en voorwaarden
 • Voorbeeld
 • Words and Pictures
 • Verder in de praktijk

Podcast

Samenwerken aan Veiligheid

Herstel van de veiligheid door het maken van een veiligheidsplan.

Door samen te werken aan Veiligheid willen we komen tot een constructieve samenwerkingsrelatie met de betrokkenen. Hierin staat de veiligheid centraal. Het is belangrijk om te werken vanuit een oplossingsgerichte benadering. Samenwerken aan Veiligheid is een  benadering die vooral “practicebased” ontwikkeld is en nog steeds verder ontwikkeld wordt.

Zorgen bespreken

Bij het bespreken van de zorgen gaat het over momenten waarop het ouders niet lukte om goed voor hun kinderen te zorgen. En bij krachten, de uitzonderingssituaties, wordt in kaart gebracht wat de momenten zijn geweest waarin het wel lukte om goed voor de kinderen te zorgen. Daarnaast is er oog voor risicofactoren en sterke kanten en hulpbronnen van het gezin. Door te focussen op de gewenste situatie ontstaat er duidelijkheid en hoop voor de toekomst. 

Opbrengsten

Tijdens de training gaan we kennis t.a.v. veiligheidsplanning vergroten middels korte plenaire presentaties, het aanbieden van artikelen en het tonen van beeldmateriaal. Ook zijn er speciaal voor de opleiding diverse opnames gemaakt van gesprekken die nodig zijn voor veiligheidsplanning. Vaardigheden worden vergroot middels diverse oefeningen; o.a. rollenspel en uitwerken casuïstiek. We dagen je uit om kritisch naar je eigen houding te kijken door discussie en reflectie.

We maken steeds de koppeling tussen de aangeboden stof en de praktijk waardoor je het geleerde direct toe kunt passen en jij er in de praktijk gelijk mee aan de slag kunt!

Aanmelden voor deze opleiding

Aanmelding incompany training Samenwerken aan Veiligheid

Verder