fbpx

Signalen van kindermishandeling

De kunst van oprecht contact maken

In gesprek gaan met ouders bij signalen van kindermishandeling is geen makkelijke opdracht. Vraag jij je bijvoorbeeld ook wel eens af hoe iemand er nou toe kan komen om zijn eigen kind te mishandelen? Wat daaraan ten gronde slag heeft gelegen? En denk je dan ook stiekem wel eens dat het wel hele slechte ouders moeten zijn?

Het is een kunst om in contact te komen en samenwerking te vinden, zonder de veiligheid uit het oog te verliezen. Als je het onderwerp bespreekbaar wilt maken, kun je zomaar te maken krijgen met je eigen ongemak of een muur van weerstand bij ouders.

Als je ouders kunt zien in zowel hun kwetsbaarheid als in hun kwaliteiten, en zowel in hun falen als in hun veerkracht. Als ouders die betrokkenheid ervaren, vergroot je de kans op samenwerking en beweging.

Na onze cursus; 

date_rangenajaar 2021
placeUtrecht
euro€ 625 per persoon
control_pointaccreditatie is aangevraagd bij het SKJ (20 punten)
person_pinEvie Daniels en Howard van Dodemont
group_addJeugdzorgprofessionals

Wat levert de training op?

Om goed in gesprek te komen met ouders, is het belangrijk om echt te begrijpen hoe het kan dat ouders hun kinderen verwaarlozen, mishandelen, misbruiken; soms zelfs allemaal tegelijk. In deze training leer je meer over de dynamiek die er achter schuilgaat. Dat maakt het makkelijker om erover in gesprek te komen met ouders.

Ouders kunnen zien en horen in hun ouderschap, zowel in hun kwetsbaarheid als in hun kwaliteiten, en zowel in hun falen als in hun veerkracht. Als ouders die betrokkenheid ervaren, vergroot je de kans op samenwerking en beweging. We maken hierbij gebruik van de belangrijkste elementen binnen de Geweldloze Communicatie.

Je leert de Transactionele Analyse toe te passen in gesprekken met ouders. Een heel praktisch model dat inzichtelijk maakt wat er gebeurt in interactie. Het biedt handvatten om zelf stevig te staan en duidelijker te zijn in je communicatie. En het geeft meer ontspanning en lichtheid om de gesprekken met ouders aan te kunnen gaan, zodat je aan het eind van de dag meer energie overhoudt.

Inhoud van de cursus

  • Oprecht contact met ouders
  • Kindermishandeling bespreekbaar maken zonder in de strijd te komen
  • Ouders in beweging krijgen en tips voor als dat niet lukt
  • Je eigen visie op ouderschap en de invloed daarvan op je houding en positie t.o.v. ouders
  • Praktische tips vanuit de Geweldloze communicatie
  • Handvatten voor gespreksvoering vanuit de Transactionele Analyse
  • Oefenen om te ervaren wat werkt en om meer grip te krijgen op je eigen rol in de gesprekken

Gesprekken met ouders over signalen van kindermishandeling

Zorgen

“Hoe was het voor jou om mij te mishandelen?” Kort voor haar overlijden stelde Howard van Dodemont deze vraag aan zijn moeder. In deze podcast verteld Howard hierover

Aanmelden voor deze opleiding

Verder