fbpx

Vraagverheldering

Niet alles is wat het in eerste instantie lijkt

Om goed aan te sluiten bij de hulpvraag van ouders en kinderen start je met vraagverheldering. Eerst moet je stilstaan bij de daadwerkelijk vraag. Wat zijn bijvoorbeeld de onderliggende zorgen en behoefte waar de ander mee zit? Waar lopen ze echt tegen aan en wat is de gewenste situatie?

Een goeie vraagverheldering wordt gemarkeerd als startpunt van het proces en verdient extra aandacht en zorgvuldigheid om de vraag achter de vraag te verhelderen.

Na deze eendaagse cursus; 

date_rangeBij voldoende belangstelling worden data geprikt
placeOnline of op locatie
euro€ 245 per persoon
control_pointSKJ 10.50 punten
person_pinSummer Koster
group_addJeugdprofessionals

Wat levert de training ‘Vraagverheldering’ op?

De cursus vraagverheldering gaat dieper in op het verkennen van de aard en ernst van de vraag van het kind en/of de ouders(s).

De eerste stap is het verduidelijken van de hulpvraag en het verzamelen van informatie. Daarna volgt de analyse en het vaststellen van het gewenste resultaat om uiteindelijke te komen tot een plan.

Tijdens deze cursus staat de richtlijn samen beslissen over passende zorg centraal. In deze dag is er aandacht voor constructieve samenwerkingsrelaties, de basishouding van de professional en het formuleren van een gezamenlijke hulpvraag.

Een goede vraagverheldering wordt gemarkeerd als een startpunt van het proces en verdient extra aandacht en zorgvuldigheid om de vraag achter de vraag te verhelderen.  

In deze training krijg jij als jeugd- en gezinsprofessional informatie, theorie en methodieken aangereikt die je in de dagelijkse praktijk kunt gebruiken in gesprekken met kinderen en hun ouders. Daarnaast word je vaardiger in het stellen van de juiste vragen vanuit een oplossingsgerichte basisattitude. Ook weet je hoe je methodisch en transparant handelt.

Inhoud van de cursus

  • Richtlijnen jeugdhulp: samen beslissen
  • Zeven stappen in besluitvorming
  • Vraagverheldering en motiverende gespreksvoering
  • Methodisch en transparant handelen
  • CAF-common assessment framework
  • Basishouding van de professional om een constructieve samenwerkingsrelatie op te bouwen
  • Formuleren van een gezamenlijke hulpvraag

Aanmelden voor deze opleiding

Verder