fbpx

Zorgen voor getraumatiseerde kinderen

Wat jij als professional moet weten over de effecten van traumatisering

Zorgen voor getraumatiseerde kinderen is een mooie maar soms ook uitdagende taak. Wanneer kinderen verschillende ingrijpende of traumatiserende gebeurtenissen hebben meegemaakt kan dit zorgen voor posttraumatische stressreacties. Kinderen kunnen zich hierdoor gedragen op een manier die jou uit balans brengt.

Hoe kun je hier in de opvoeding rekening mee houden en bouw een relatie op met het kind?  Welke opvoedingsmethoden werken dan?

Na onze cursus; 

date_rangeIn overleg plannen we de training van 16 uur in. 
placeWanneer het mogelijk is om volgens de richtlijnen van het RIVM op locatie te werken dan vindt de training op locatie plaats anders geven we de training online 
Eventueel kunnen we de training ook bij jou op locatie verzorgen!
euro€ 595 per persoon,
voor een incompany geld een aangepast tarief per persoon
control_pointaccreditatie is nog niet aangevraagd
person_pinNanda de Bruin en Margreet Timmer
group_add

Volwassenen die in welke hoedanigheid dan ook als ouder, pleegouder, adoptieouder, pedagogische medewerker, pleegzorgmedewerker, jeugdbeschermer of anderszins zorg en verantwoordelijkheid hebben voor een getraumatiseerd kind.

Wat levert de training op?

Deze training voor pleegouders en andere (beroeps)opvoeders helpt jou het gedrag van je (pleeg)kind door een traumabril te bekijken. Kijken door een traumabril vergroot de kans op een stabiele opvoeder-kindrelatie en verkleint de kans op een (nieuwe)uithuisplaatsing.

Onderzoek laat zien dat de training leidt tot meer kennis, grotere tevredenheid en minder stress bij opvoeders.

Inhoud van de cursus

  •  Kennismaking; module 1
  • Verschillende soorten trauma; module 2 
  •  Begrijpen van de effecten van trauma; module 3
  • Een veilige omgeving creëren; module 4
  • Omgaan met gevoelens en gedrag; module 5
  • Verbinding en herstel; module 6
  •  Hoe je een pleitbezorger van je kind wordt; module 7
  • Voor jezelf zorgen; module 8 

Zorgen voor getraumatiseerde kinderen

Zorgen voor getraumatiseerde kinderen, kinderen die bijvoorbeeld uit huis geplaatst zijn nadat het thuis onveilig was is een mooie maar soms ook uitdagende taak.

Wanneer kinderen verschillende ingrijpende of traumatiserende gebeurtenissen hebben meegemaakt kan dit zorgen voor posttraumatische stressreacties. Kinderen kunnen zich hierdoor gedragen op een manier die jou uit balans brengt. De relatie met jou, met andere volwassenen en zelfs met leeftijdsgenoten kan instabiel of onvoorspelbaar zijn. Je gebruikelijke opvoedingsmethoden werken bij hen mogelijk niet.

Deze training is voor pleegouders en andere (beroeps)opvoeders en helpt jou het gedrag van je (pleeg)kind door een traumabril te bekijken. Kijken door een traumabril vergroot de kans op een stabiele opvoeder-kindrelatie en verkleint de kans op een (nieuwe)uithuisplaatsing. Onderzoek laat zien dat de training leidt tot meer kennis, grotere tevredenheid en minder stress bij opvoeders.

Het programma is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten. Die zijn op een overzichtelijke en concrete manier verwerkt in de presentatie’s, casusbeschrijvingen en oefeningen. Er is volop aandacht voor toepassen van kennis en ervaringen in de dagelijkse praktijk.

De training is oorspronkelijk ontwikkeld door de Amerikaanse organisatie National Child Traumatic Stress Network (NCTSN). Leony Coppens en Carina van Kregten hebben het programma vertaald en doorontwikkeld naar de Nederlandse situatie. Zorgen voor getraumatiseerde kinderen is als ‘goed onderbouwde interventie’opgenomen in de databank van het Nederlands Jeugd Instituut.

Wil je meer weten of traumasensitief werken? Luister dan hier naar de podcast met Nanda de Bruin.

Aanmelden voor deze opleiding

Verder