Thema

Complexe scheidingen

Leertraject complexe scheidingen
complexe scheidingen training

Dit leertraject is super waardevol voor jou als je caseload grotendeels bestaat uit casuïstiek waarbij sprake is van een complexe scheidingen. Of als je binnen jouw organisatie de aandachtsfunctionaris voor complexe scheidingen bent.

We komen allemaal in ons werk ouders tegen die niets liever willen dan het beste voor hun kinderen en toch zijn de gevolgen van de conflicten na de scheiding enorm heftig en lukt het hen niet altijd om er zelf uit te komen.

Hoe ontrafel je de problematiek die speelt om zo te komen tot de kern, de echte begeleidingsvraag? Hoe kun je samen met het gezin duidelijk krijgen welke hulp nodig is? En hoe blijf je hierin werken vanuit een meerstemmige houding? Ken jij de belangrijkste wetgeving als het gaat om bijvoorbeeld gezag en omgang of het ouderschapsplan?

We kunnen er niet omheen dat jijzelf het belangrijkste instrument bent tijdens de gesprekken en begeleiding van gezinnen. Daarom is regelmatig reflecteren op je eigen handelen cruciaal. Maar ook zicht hebben op je eigen conflict- en communicatiestijl is belangrijk.

Naast inhoudelijke aspecten is ook stilstaan bij eigen denken en handelen van groot belang. Door reflectie op eigen gedrag en de transfer van de diverse situaties in de praktijk ben je beter in staat om ouders en kinderen te begeleiden.

De training wordt gegeven op de volgende data:

 • 10-10-2023 Jij als professional – 3 uur training in Utrecht 09:30 – 12:30
 • 17-10, 24-10 en 31-10 Jij als professional –  2 uur online coaching 15:00 – 17:00
 • 1-11-2023 Juridisch kader – online 09:00 – 12:00
 • 2-11-2023 en 16 november 2023 Positionering van de jeugdprofessional in scheidingszaken in Utrecht 09:30 – 16:30

Via het STAP-budget wordt € 1000 vergoed. Je eigen investering bedraagt dan nog € 199

Na deze trainingsdagen;

Deel deze pagina

Praktische informatie

€1199 p.p
Utrecht en online
SKJ 30.75 punten en Registerplein 44 punten
Jeugd- en gezinsprofessionals, maatschappelijk werkers en andere belangstellenden

Beschikbaarheid

Er zijn op het moment geen trainingen beschikbaar. Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen omtrent deze training

Hou mij op de hoogte

Voornaam *
Achternaam *
Email *
Telefoonnummer *

Overige informatie

Dag 1 Het scheidingsproces

Dag 2: Kind en scheiding

 • Gevolgen voor kinderen
 • Positie kind bij scheiding
 • Basis technieken voor gespreksvoering

Dag 3  Juridisch kader familie- en jeugdrecht

 • Persoons- en familierecht
 • Gezag en informatieverstrekking
 • Wet bevordering ouderschap na scheiding
 • IVRK; de rechten van het kind
 • Wat wordt er vastgelegd in het ouderschapsplan
 • Juridisch proces van scheiden.
 • Alimentatie en andere financiële consequenties van een scheiding

Dag 4 + 3 coaching bijeenkomsten

 • Welke conflictstijl hanteer jij zelf?
 • Transactionele Analyse en de Reddersdriehoek.
 • Herkenning eigen reactie op conflicten en communicatie (gevoel, behoefte en wensen).
 • Hoe neem je waar en hoe kom je zelf over in de eerste paar seconden bij kennismaking?
 • Positie en houding van de werker; hoe werk je de-escalerend en werk je vanuit meerstemmigheid.
 • Opstellen persoonlijk actieplan.

Dit leertraject is super waardevol voor jou als je caseload grotendeels bestaat uit casuïstiek waarbij sprake is van een complexe scheiding. Of als je binnen jouw organisatie de aandachtsfunctionaris voor complexe scheidingen bent.

Om gezinnen op de juiste manier te kunnen ondersteunen of door te leiden naar de juiste vorm van hulpverlening, is het cruciaal om de situatie goed in kaart te brengen. Zo kun je bepalen of en zo ja welke vervolg stappen nodig zijn. Je krijgt duidelijk wat het gezin nodig heeft. Hierbij is het belangrijk om moeilijkheden te normaliseren en niet te ‘over-problematiseren’. Tegelijkertijd moet je ook niet je ogen sluiten voor de soms complexe problematiek.

Verantwoord scheiden en goed ouderschap staan centraal. Waar in het scheidingsproces zitten ouders, in welke mate zijn de conflicten ge-escaleerd, wat is het effect op de kinderen? Samen kijken hoe problemen voorkomen kunnen worden en hoe aangesloten kan worden bij de mogelijkheden van het gezin en hun netwerk.

Daarnaast is het super waardevol als je de belangrijkste wet- en regelgeving rondom scheidingen kent, zodat je hier rekening mee kunt houden in je gesprekken en aanpak. Maar ook zodat je cliënten goed kunt adviseren en zo nodig door kunt verwijzen naar de juiste specialist. René zorgt ervoor dat het een interactieve ontdekkingstocht is. Casuïstiek wordt gekoppeld aan het gebruik van verschillende wetsartikelen. Zo is het een praktische bijeenkomst en kun je de kennis gelijk toepassen.

En wat doet het begeleiden van ouders in scheiding met jou?

We kunnen er niet omheen dat jijzelf het belangrijkste instrument bent tijdens de gesprekken en begeleiding van gezinnen. Daarom is regelmatig reflecteren op je eigen handelen cruciaal. Maar ook zicht hebben op je eigen conflict- en communicatiestijl is belangrijk.

Naast inhoudelijke aspecten is ook stilstaan bij eigen denken en hand van groot belang. Door reflectie op eigen gedrag en de transfer van de diverse situaties in de praktijk, wordt het leerrendement en de vitaliteit  vergroot.

De training is een mooi totaalpakket van verschillende aspecten die te maken hebben met de problematiek rondom een complexe scheiding.

Margreet Timmer

Heb je vragen over de training?

Bekijk onze Veel gestelde vragen of neem contact op met Margreet voor meer informatie.
Mail: margreet@timmconsultancy.nl

Overige trainingen binnen het thema

Geen trainingen gevonden

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.