Verslaglegging en dossiervorming. Misschien niet het meest sprankelende onderdeel van je werk, maar wél eentje die de basis vormt van je werk. Een goed dossier is meer dan een verzameling feiten en aantekeningen. Het is jouw tool om keuzes te verantwoorden, overzicht te houden en grip te krijgen op de hulp die je biedt. En vergeet niet: het dossier is er óók voor de client zelf. Het vertelt hun verhaal en maakt zichtbaar welke stappen worden gezet in hun traject
Omdat jouw dossier de rode draad vormt in de begeleiding. Het biedt continuïteit in de hulpverlening en is jouw back-up bij verantwoording richting cliënten, collega’s én instanties. Wat je vastlegt, maakt het verschil tussen een dossier dat je snel dichtklapt en een dossier dat helder inzicht geeft in jouw professionele keuzes.
Misschien niet het meest sprankelende onderdeel van je werk, maar wél eentje die de basis vormt van je werk. Een goed dossier is meer dan een verzameling feiten en aantekeningen. Het is jouw tool om keuzes te verantwoorden, overzicht te houden en grip te krijgen op de hulp die je biedt. En vergeet niet: het dossier is er óók voor de client zelf. Het vertelt hun verhaal en maakt zichtbaar welke stappen worden gezet in hun traject
👉 Omdat jouw dossier de rode draad vormt in de begeleiding. Het biedt continuïteit in de hulpverlening en is jouw back-up bij verantwoording richting cliënten, collega’s én instanties. Wat je vastlegt, maakt het verschil tussen een dossier dat je snel dichtklapt en een dossier dat helder inzicht geeft in jouw professionele keuzes.
🔹 De kracht van duidelijkheid en overzicht:
Hoe formuleer je doelen die écht hout snijden? Hoe zorg je ervoor dat ouders en jongeren begrijpen wat er is vastgelegd? En hou je feiten en meningen scherp gescheiden?
🔹 Van regels en wetgeving naar praktijk: Privacyregels, de jeugdwet en andere wet- en regelgeving komen aan bod. Niet alleen theorie, maar ook hoe je deze kennis praktisch toepast in je dagelijkse werk, zodat cliënten weten dat hun gegevens zorgvuldig worden beheerd.
🔹 Efficiëntie is key: Je leert hoe je dossiers volledig en relevant houdt zonder te verzanden in bijzaken. Dat maakt het niet alleen overzichtelijk voor jou, maar ook voor ouders en jongeren die mogelijk inzage willen in hun dossier.
👩💻 Stap 1: De e-learning
Start wanneer het jou uitkomt! Hier krijg je alle theorie die je nodig hebt, inclusief handige tips en voorbeelden.
💬 Stap 2: De praktijkdag
Klaar om het geleerde in de praktijk te brengen? Tijdens de praktijkdag oefen je met voorbeeld en eigen casussen, krijg je feedback van onze trainers en leer je direct hoe je nóg scherper kunt vastleggen.
🔸 Meer zelfvertrouwen in je verslaglegging: jij weet precies wat je vastlegt en waarom.
🔸 Dossiers die niet alleen voldoen aan de eisen, maar ook inzicht geven in de begeleiding en voortgang voor ouders en jongeren.
🔸 Minder stress bij inzageverzoeken, evaluaties of klachtenprocedures: jouw dossier staat als een huis.
Voor wie?
Deze e-learning is voor alle professionals in het sociaal domein die hun dossier- en verslaglegging naar een hoger niveau willen tillen. Of je nu net begint of al jaren ervaring hebt, je zult merken hoe waardevol het is om scherp en gestructureerd te werken – voor jezelf én de mensen met wie je werkt.
💡 Maak van je dossier een middel dat jou verder helpt, niet alleen een verplichting die je moet afvinken. Doe mee aan onze e-learning en zet een volgende stap in je professionalisering!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.