Samenwerken met alle betrokkenen hoe doe je dat op een efficiënte manier? Hoe kun je met elkaar tot een gedragen plan komen? Daarvoor is draagvlak nodig. Met elkaar onderzoeken wat er nodig is en hoe dat in de praktijk vorm kan krijgen.
Vaak zien mensen er enorm tegenop om met een grotere groep mensen in gesprek te gaan en met elkaar een plan te maken. Het kan natuurlijk ook best spannend zijn om een groepsgesprek te begeleiden.
Dag 1
Dag 2
Met elkaar in gesprek over heden en toekomst.
Het netwerkberaad is een bijeenkomst waarin samen met het gezin en hun netwerk van familie, vrienden en hulpverleners de situatie in kaart wordt gebracht en afspraken gemaakt worden voor vervolg stappen. Dit plan is gebaseerd op informatie over de huidige situatie, de risico-uitspraak en de wensen voor de toekomst. Leidend is de vraag wat de vervolgstappen betekenen voor het veilig opgroeien van het kind.
Het is belangrijk om steeds vanuit een breed perspectief informatie te verzamelen. Dit vraagt van jou om te werken vanuit een oprecht nieuwsgierige houding waarbij aangesloten wordt bij dat wat door de cliënt ingebracht wordt. Ideeën en verhalen van de cliënt worden uitgediept en gezet naast de kennis en informatie van de professional. Een houding van rigor and grace of ook wel compassie en controle (Baartman) genoemd. Met de open houding is het belangrijk de focus gericht te houden op het doel van het netwerkberaad: zicht krijgen op de visie en mogelijkheden van het netwerk en de kracht van het netwerk versterken t.b.v. het veilig opgroeien van het kind.
Het formele en informele netwerk van de cliënt (de directbetrokkenen) bestaat uit mensen die al een rol spelen in het leven van de cliënt. Mensen die, als het nodig is 24 uur per dag, zicht hebben op het kind en het gezin. Weten wat er in zijn/haar leven speelt of heeft gespeeld. Zij worden uitgenodigd om met elkaar de zorgen, krachten en vervolg stappen in kaart te brengen. De informatie van direct betrokken en andere professionals wordt tijdens een netwerkberaad in kaart gebracht zodat een compleet beeld ontstaat van de situatie en de oplossingsmogelijkheden en iedereen actief betrokken is bij de situatie.
In deze training gaan we praktisch in op het gehele proces van de eerste voorbereidingen, de uitvoering en de verslaglegging van het netwerkberaad. Het verdiepen van de oplossingsgerichte gespreksvoering en houding staat centraal. Oplossingsgericht werken is meer dan alleen aansluiten bij de cliënt met een coachende houding. Het is ook oplossingsgericht sturen en soms instrueren.
We bieden een training van anderhalve dag voor de onderzoekers, gedragsdeskundigen en werkbegeleiders over het leiden van een netwerkberaad. Met daarna een terugkomdagdeel om de gemaakte vorderingen te delen en verder te verdiepen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.