Wil jij ook graag in gesprek kinderen waarvan de ouders zijn gescheiden? Om hen echt te horen en praten over de impact van de scheiding op de kinderen? Maar ook om hen een hard onder de riem te steken en de veerkracht van de kinderen te vergroten. Bijvoorbeeld door samen te kijken naar steunfiguren in het netwerk en door te onderzoeken hoe zij hun ouders kunnen laten weten hoe het echt met hen gaat.
Er zijn zoveel mogelijkheden om een kind, verbaal en non-verbaal, te laten uiten hoe zij de situatie beleven maar het begint met oprecht luisteren en nieuwsgierig zijn!
Na de cursusdag Kindgesprek over scheiden
Ochtend:
Middag:
Kinderen die een ingewikkelde scheiding van hun ouders meemaken lopen een verhoogd risico op problemen bij het opgroeien. Voor kinderen en hun ouders betekent het dat er naast de scheiding nog meer ingrijpende gebeurtenissen plaats vinden: vader en/of moeder minder zien, ouders nieuwe partners, minder geld te besteden, verhuizing, een deel van de familie niet meer zien, van school veranderen, etc. (Spruijt 2013).
Alle gezinsleden moeten een nieuw evenwicht vinden. En dat verloopt niet altijd soepel!
Veerkracht
Maar kinderen zijn ook flexibel en veerkrachtig. Hierdoor zijn ze in staat zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Deze aanpassing wordt belemmerd wanneer er langdurig conflicten zijn en er een juridische strijd is tussen de ouders. De aanpassingen wordt makkelijker wanneer ouders tijdens of na de scheiding weer oog krijgen voor hun kinderen of wanneer er in het netwerk steunfiguren zijn voor het kind.
In deze trainingsdag leren we je graag hoe je het gesprek aan gaat met de kinderen. Zodat ook hun stem gehoord wordt door de ouders.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.