In het werk van het CJG en bij wijk- en jeugdteams staan de transformatiedoelen centraal: versterken van eigen verantwoordelijkheid, inzet eigen kracht en netwerk, versterken vroegsignalering en preventie, zorg nabij, ruimte voor de professionals.
Je moet in een paar gesprekken ouders en kinderen op weg helpen zodat zij de problemen weer zelf de baas kunnen of hen doorverwijzen voor verdere hulp en wanneer ouders dit weigeren melding maken van zorgsignalen.
Maar hoe begeleid je de ouders en hun kinderen in de scheidingsperiode? Het is belangrijk om te kijken naar jouw positie en jouw rol in het de-escalleren van conflicten. Dit vraagt vooral om een meerstemmige houding.
Wil jij werken vanuit een oplossingsgerichte basishouding, waarin je de ander activeert om te kijken naar de eigen mogelijkheden?
Er zijn op het moment geen trainingen beschikbaar. Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen omtrent deze training
Dag 1:
Dag 2: Procesmatig werken
Na een scheiding moeten alle gezinsleden een nieuw evenwicht vinden. Kinderen zijn flexibel en in staat zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Deze aanpassing wordt belemmerd wanneer ouders strijden en er langdurig conflicten en juridische strijd is tussen de ouders. Dan zie je dat kinderen erg lijden onder de strijd van hun ouders. Zeker wanneer deze in het bijzijn van de kinderen wordt gevoerd.
Wat kun je dan doen als professional? Wat zijn jouw mogelijkheden binnen jouw functie?
Professionals voelen vaak de onmacht van de betrokken volwassenen en kinderen. Het kan daardoor ingewikkeld zijn om ouders en hun kinderen in deze periode te begeleiden. Als je meer weet over het verloop van een scheiding, de impact van conflicten op mensen en hoe jij je als professional positioneert tijdens deze gesprekken worden de gesprekken makkelijker.
Heb jij tijdens je werk regelmatig te maken met complexe scheidingen? En wil jij je graag verder ontwikkelen? Dan ben je van harte welkom bij onze training!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.