Ouderenmishandeling

Cursus signaleren en handelen bij ouderenmishandeling
Ouderenmishandeling

Iedere organisatie die werkt met ouderen, is verplicht om te werken met de meldcode huiselijk geweld. Voor jou betekent dit dat je moet weten waar je op moet letten en wat je moet doen bij vermoedens van ouderenmishandeling.  

Signaleren en handelen bij Geweld in Afhankelijkheidsrelaties blijft lastig. Want klopt het nou wel wat je hebt waargenomen? En wat nou als het niet klopt? Je kunt toch niet zomaar iemand ergens van beschuldigen?! Wat doe je als je alleen maar een onderbuikgevoel hebt? 

Na onze eendaagse cursus:

Deel deze pagina

Praktische informatie

Prijs op aanvraag
Incompany training
Er is nog geen accreditatie aangevraagd
Medewerkers WMO, maatschappelijk werkers, medewerkers verzorgings- of verpleeghuizen, wijkzorg e.a. 

Beschikbaarheid

Er zijn momenteel geen trainingsdata beschikbaar. Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen omtrent deze training.

Hou mij op de hoogte

Voornaam*
Achternaam*
Email*
Telefoonnummer*

Overige informatie

Ochtend: 

  • Kennis over signalen en gevolgen van ouderenmishandeling
  • Stappen van de meldcode
  • Het afwegingskader
  • In gesprek met de cliënt
  • Samenwerken in de keten

Middag:

  • Gesprekken met cliënten, hun netwerk of met collega’s oefenen met een acteur

Ouderenmishandeling en ontspoorde mantelzorg komt helaas regelmatig voor. Ruim 1 op de 20 ouderen wordt mishandeld in de thuissituatie of in een verzorgings- of verpleeghuis. 

Niet alleen familieleden of naaste vrienden, ook (zorg)professionals kunnen over de schreef gaan. Ouderenmishandeling kan voortkomen uit opzet of langdurig partnergeweld, maar kan ook ontstaan uit overbelasting. Bij ouderenmishandeling kan het gaan om fysiek of verbaal geweld, intimidatie, verwaarlozing of financieel misbruik. 

Het aanpakken van ouderenmishandeling heeft te maken met willen, kunnen en durven; wil je het bespreekbaar maken, heb je voldoende kennis en vaardigheid en heb je het lef om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. 

Om jou te ondersteunen in het signaleren, bespreekbaar maken en handelen bij ouderenmishandeling helpen de stappen uit de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. 

Het is belangrijk dat je kennis hebt over de vormen van ouderenmishandeling en dat je een gevoeligheid ontwikkeld voor het oppikken van signalen die cliënten of mensen in hun omgeving af kunnen geven. 

Tijdens de cursus is er aandacht voor kennisoverdracht, bewustzijn en het vergroten van vaardigheden in de gespreksvoering. De stappen van de meldcode gaan we bij lang zodat jij straks precies weet wat je moet doen als jij je zorgen maakt over een oudere.   

Margreet Timmer

Heb je vragen over de training?

Bekijk onze Veel gestelde vragen of neem contact op met Margreet voor meer informatie.
Mail: margreet@timmconsultancy.nl

Overige trainingen binnen het thema Beroepspraktijk

Beroepspraktijk
3-daagse training
Beroepspraktijk
Eendaagse training
Beroepspraktijk
Eendaagse training