Als jeugd- en gezinsprofessional is het enorm belangrijk om procesmatig en methodisch te werken. Door te starten met een goede analyse voorkom je dat je beslissingen neemt die verkeerd uitpakken. Samen met de betrokkenen doordenk je de situatie, onderzoek je de gevreesde en gewenste situatie en beslis je samen over passende hulp.
Met het Stap-budget kun je deze 4-daagse training volgen die jou heel goed helpt met procesmatig en methodisch werken.
Vier dagen waarin je je onderdompelt in het procesmatig en methodisch werken. De training wordt gegeven op;
Vanuit het STAP-budget wordt € 1000 vergoed. Voor jou blijft er dan nog een investering van € 120 over.
Dag 1: Werken met het Safeguarding Children Assessment and Analysis Framework (SAAF)
Dag 2: Multidisciplinair samenwerken
Dag 3 In 7 stappen samen beslissen
Dag 2
Kwetsbaar gezin, goed genoeg opvoederschap
Het is belangrijk dat je samen met het gezin eerst een goede analyse maakt van de problemen die er spelen. Daarna ga je met elkaar prioriteren waar eerst aan gewerkt gaat worden. Bijvoorbeeld eerst de schulden aanpakken en daarna opvoedingsondersteuning bieden.
Omdat die analyse belangrijk is, werk je met een instrument dat alle omstandigheden meeneemt. Hiervoor is het Framework for the assessment of children in need and their families ontwikkeld (Bentovim en Pizzy). Tijdens de training krijg je hier uitleg over en ga je het toepassen op een eigen casus.
Aangenomen dat jij nooit zelf alle kennis hebt, is het belangrijk dat je ook anderen betrekt bij de analyse. Zo overleg je met school, met betrokken hulpverleners en andere mensen die door het gezin aangedragen worden. Wellicht organiseer je ook een netwerkberaad. Want al die informatie levert een completer beeld op.
Aangezien we het belangrijk vinden om je tijdens de cursus handvaten te geven voor de praktijk, krijg je uitleg over het gebruik van het raamwerk en gaan we aan de slag met jullie eigen casuïstiek.
Samen beslissen over passende hulp
Ouders worstelen allemaal wel eens met opvoedvragen en hebben vragen of zorgen over de ontwikkeling van hun kind(eren). Met deze vragen kunnen ze terecht bij een jeugdprofessional.
Om zicht te krijgen op dat wat nodig is, ga je in gesprek met de jeugdige en het gezin. Gedurende het proces verhelder je de vraag, breng je de zorgen en krachten in kaart, stel je doelen op en neem je een beslissing of en zo ja welke hulp nodig en passend is. Vervolgens wordt de hulp uitgevoerd en geëvalueerd. Wat vraagt elke stap in dit beslisproces van jou als jeugdprofessional qua houding, kennis en vaardigheden?
In dit gehele proces van samen beslissen is het belangrijk dat er een samenwerking ontstaat en jij de jeugdige en de ouders betrekt bij het gehele proces. Beslissingen hebben impact op hun leven, en actieve deelname van ouders en jeugdigen bevordert het effect van de hulpverlening.
Na het volgen van deze training kun je op een gestructureerde manier samen met ouders besluiten welke hulp passend is. Je kunt procesmatig en transparant werken
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.