Voor je herregistratie of voor je praktijkprogramma moet je deze basis- en verdiepingstraining Professionele standaarden – beroepscode, richtlijnen en tuchtrecht volgen.
De beroepscode en het tuchtrecht geeft jou aan de ene kant handelingsvrijheid terwijl aan de andere kant de verantwoordelijkheid hierdoor toeneemt om op juiste wijze verantwoording af te leggen.
Ben jij op zoek naar een enerverende, inspirerende en interactieve training waarin je uitgedaagd wordt om te reflecteren op je werk dan zien we je graag!
P.s. het is ook mogelijk om alleen de verdiepingstraining te volgen als je eerder al de basistraining afgerond hebt. Mail dan even naar tim@timmconsultancy.nl
Basistraining:
Verdiepingstraining:
Toetsing
Tenslotte neem je deel aan een moreel beraad (of je organiseert er zelf een) en schrijft hier een reflectie verslag over. Dit verslag moet met een voldoende beoordeeld worden. Als dat de eerste keer nog niet gelukt is krijg je een herkansing.
De training wordt gegeven door Summer Koster, Klariena Bouma, Sharlon Silvano en Marije Mulder.
Ouders en jeugdigen die een beroep doen op hulp van jeugd- en gezinsprofessionals moeten er van uit kunnen gaan dat ze de best mogelijke hulp krijgen. Daarom werk je autonoom, transparant en zorgvuldig vanuit verschillende kaders zoals de vakinhoudelijke richtlijnen en verschillende wetgeving.
De beroepscode en het tuchtrecht geeft jou handelingsruimte. Maar daarmee neemt ook de verantwoordelijkheid om verantwoording af te kunnen leggen toe.
Vakinhoudelijke richtlijnen
Het goed onderbouwen van je handelen doe je op basis van vakinhoudelijke kennis en ethische aspecten. Vakinhoudelijke kennis vind je o.a. in de richtlijnen Jeugdhulp en Jeugdbescherming. Ethische dilemma’s zijn lastiger te duiden. Het is daarom belangrijk dat je mogelijkheden hebt om je ethische dilemma’s met anderen te bespreken.
Wettelijke kaders
In het tuchtrecht staat de kwaliteit van het handelen van de jeugdprofessional jegens betrokkenen centraal. Dus doel van het tuchtrecht is om de kwaliteit van het handelen van de individuele jeugdprofessional ten behoeve van betrokkenen te bewaken.
Basistraining beroepscode en tuchtrecht (4 uur)
Hierin leer je hoe je aan de hand van richtlijnen en de beroepscode bewuste keuzes kunt maken. We bespreken welke ethische dilemma’s je tegen kunt komen. En je zult ervaren hoe een moreelberaad kan helpen om deze dilemma’s onder de loep te nemen.
Verdiepingstraining beroepscode en tuchtrecht (4 uur)
Doordat je regelmatig op je eigen handelen reflecteert en je handelen en kennis toetst bij collega’s onderzoek je je eigen professionaliteit. Onder andere maak je hierbij gebruik van de beroepscode en vakinhoudelijke richtlijnen.
Met deze twee modules en een voldoende beoordeling op je toets voldoe je aan de eisen voor de herregistratie of als onderdeel van je praktijkprogramma!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event.
Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.
We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.