Als je het veiligheidsplan gemaakt hebt en de directe veiligheid hersteld is, is het tijd om met de onderliggende problemen aan de slag te gaan! Risicotaxatie met de COMPLI-kaarten.
Maar hoe krijg je zicht op die onderliggend problemen? Hoe krijg je een totaalbeeld van de situatie en kun je vaststellen wat als eerste gedaan moet worden en wat op een later moment kan gebeuren? En welke vervolg stappen en hulpverlening is hierbij nodig?
Samen met de ouders breng je in kaart welke omstandigheden of andere factoren steeds weer voor stress en spanning zorgt. Wat zorgt voor escalatie en onveiligheid?
Ochtend:
Middag:
Je krijgt je na afloop een eigen set COMPLI-kaarten mee!
Om geweld en verwaarlozing langdurig te stoppen is een samenwerkingsrelatie en goede afstemming tussen alle betrokkenen belangrijk. Vanuit het lokale (wijk)team of de gemeente zorg jij voor de casusregie op veiligheid.
Als je het veiligheidsplan gemaakt hebt en de directe veiligheid hersteld is, is het tijd om met de onderliggende problemen aan de slag te gaan! Maar hoe krijg je zicht op die onderliggend problemen? Hoe krijg je een totaal beeld van de situatie en kun je vaststellen wat als eerste gedaan moet worden en wat op een later moment kan gebeuren? En welke hulp is hierbij nodig?
Samen met de gezinsleden breng je in kaart welke omstandigheden of andere factoren steeds weer voor stress en spanning zorgen. Wat zorgt voor escalatie en onveiligheid?
Er zijn verschillende instrumenten om de onderliggende problematiek duidelijk te krijgen. Wanneer je de risicofactoren voor kindermishandeling in kaart wilt brengen kun je bijvoorbeeld de CARE-NL gebruiken. Wanneer je in dialoog met het gezin hebt vastgesteld welke risicofactoren zorgen voor problemen kun je gerichte hulp inzetten om hiermee aan de slag te gaan. Het is van belang dat dit hulpverleningsplan systeemgericht is.
Systeemgerichte, risicogestuurde zorg richt zich enerzijds op het versterken van beïnvloedbare factoren, op individueel, interactioneel of systemische vlak en anderzijds op het compenseren of aanvullen van niet veranderbare factoren. Je gaat kijken naar wat er op langere termijn nodig is om de veiligheid vast te houden en met behulp van risicotaxatie kun je goed aansluiten bij wat de inwoner nodig heeft.
Tijdens deze cursusdag staat de risicogestuurde hulp centraal. Hoe stel je vast welke vervolg stappen en hulp nodig is? We werken vanuit een veranderingsgerichte houding met behulp van oplossingsgerichte technieken.
De COMPLI-kaarten zijn ontwikkeld door Arianne Geuze en Margreet Timmer
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.