De impact van huiselijk geweld en kindermishandeling is groot en kan een heel leven lang doorwerken.
Gelukkig weten we steeds beter wat mogelijk en nodig is voor herstel. En dat is meer dan passende traumabehandeling. Immers mensen herstellen in contact met andere mensen. Veerkracht ontstaat wanneer je door anderen gezien en gewaardeerd wordt.
Binnen een trauma aanpak kunnen ook andere interventies helpen en zo kunnen vele mensen bijdragen aan herstel.
In deze training leer je meer over de impact van trauma en de signalen die kunnen duiden op traumaklachten. Je krijgt zicht op de tools die je kunt gebruiken om een eerste inschatting te maken. En diverse platen en metaforen die je kunt gebruiken als psycho-educatie.
Een andere gerelateerde training die interessant kan zijn is trauma en veerkracht
Na deze training over een trauma aanpak;
Het is een training die een praktische insteek heeft. Breng vooral je eigen praktijk situaties in!
In de ACE studie van Felitti e.a. komt naar voren dat er een sterke relatie bestaat tussen het aantal meegemaakte nadelige emotionele ervaringen in de jeugd (trauma’s) en de mate van psychische en lichamelijke gezondheidsproblemen in de volwassenheid. Veel traumatische ervaringen zijn relationele trauma’s.
Professionals die werken met cliënten die huiselijk geweld of kindermishandeling hebben meegemaakt hebben kennis over het (h)erkennen van trauma nodig. Weten wat de effecten zijn van trauma, hoe dit een rol speelt in het dagelijkse leven van de cliënt en wat er nodig is om de veerkracht van de cliënt te vergroten. Maar ook hoe trauma een onderdeel is van de gefaseerde aanpak.
Soms is extra hulp of behandeling nodig voor herstel. Maar er is nog zoveel meer nodig en mogelijk. Het verwerken van de ervaringen staat centraal. Om op deze manier psychische klachten te verminderen en de persoonlijke ontwikkeling te bevorderen.
Belangrijk ook om te kijken naar het onderscheid tussen traumatische en ingrijpende gebeurtenissen en naar dat wat in beide situaties nodig is.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Jolande ter Avest en Mintje Groot Nibbelink gaan op onze studiedag dieper in op onderwerpen zoals:
Leer patronen herkennen, fabels doorbreken en ontdek praktische tips voor jouw werk!