Thema

Traumasensitief werken

Herken jij de effecten van trauma?
Traumasensitief werken

Vind jij het ook moeilijk om de effecten van trauma in de praktijk te herkennen? En weet je niet altijd hoe je een gesprek met een cliënt die nare stressvolle gebeurtenissen heeft meegemaakt of daar misschien nog middenin zit voert? Of wat er nodig is voor herstel?

Tijdens de training Traumasensitief werken, leren we je wat jij als professional nodig hebt om die gesprekken aan te gaan!

In deze  training leer jij:

Deel deze pagina

Praktische informatie

€325,- p.p
Utrecht
SKJ met 10.50 punten
Jeugdprofessionals, medewerkers wijkteams, CJG, Veilig Thuis, Jeugdbescherming e.a.

Beschikbaarheid

Er zijn op het moment geen trainingen beschikbaar. Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen omtrent deze training

Hou mij op de hoogte

Voornaam *
Achternaam *
Email *
Telefoonnummer *

Overige informatie

Training Traumasensitief werken

  • Wat is trauma en welke verschillende soorten trauma zijn er?
  • De effecten van trauma begrijpen
  • Window of tolerance en de drie breinen
  • Invloed hechting
  • De onzichtbare koffer en de cognitieve driehoek
  • De basis van traumasensitief gesprekken voeren
  • Vergroten van veerkracht
  • Bieden van steun en veiligheid
  • Samen zorgen dat het werkt

Training Traumasensitief werken

Door je kennis uit te breiden over het ontstaan en de effecten van trauma zal je in staat zijn om eerder de signalen op te pikken. Daarnaast breid je je vaardigheden uit zodat ook jij het gesprek over nare of traumatische ervaringen aan gaat met cliënten.

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de impact van trauma op volwassenen en kinderen. Veel cliënten die met hulpverleners te maken krijgen zijn getraumatiseerd door bijvoorbeeld mishandeling, verwaarlozing, getuige zijn van geweld, plotseling verlies of vluchten uit het eigen land. Trauma wordt echter regelmatig nog niet als zodanig herkend, waardoor veel kinderen en volwassenen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben.

Wat is trauma?

Want wat is trauma eigenlijk en wat zijn de effecten van (vroegkinderlijke) traumatisering? Hoe herken je het in de praktijk? Wat is de invloed op de ontwikkeling van het brein? En hoe beïnvloedt traumatisering de gesprekken tussen cliënten en hulpverleners? Om trauma te leren herkennen is het van belang meer over de werking van trauma te weten.

Gedrag van kinderen wordt regelmatig gelabeld als bijvoorbeeld ‘druk’ en ‘opstandig’ gedrag, trauma blijkt vaak de achterliggende oorzaak te zijn. Of we herkennen tijdens gesprekken met ouders het trauma niet en ervaren ouders daardoor als agressief en opstandig, niet open voor hulpverlening.

Gesprekken met kinderen

Ook wanneer het trauma wel bekend is bij professionals kan het zo zijn dat gesprekken met kinderen niet gevoerd worden. Je wilt een kind dat al zoveel heeft meegemaakt immers niet onnodig belasten. Je wilt het niet opnieuw in onveiligheid brengen. De angst om fouten te maken is vaak groot, waardoor gesprekken soms uit de weg gegaan worden.

Maar voor iedereen is het belangrijk gezien en gehoord te worden, juist ook wanneer trauma een rol speelt. Erkennen van het trauma is van groot belang bij het vormgeven van verdere hulpverlening en voorkomt symptoombestrijding. Cliënten betrekken bij dat proces van hulpverlening is essentieel.

Reacties van trainees

Erica Hensing

Sandra Wantenaar

De trainer Tessa staat ver boven de stof, hierdoor kan ze zaken heel praktisch maken. Ze bezit veel voorbeelden en kan de vragen goed beantwoorden.
Ellen Wennekers-Schambach

Ellen Wennekers-Schambach

‘Ik heb veel verschillende trainingen, workshops en cursussen gevolgd. Niet eerder was de inhoud zo goed aangesloten op de praktijk. Wat voor mij vooral werkte waren de praktische handvatten die ik mee kreeg om het geleerde ook zelf in de praktijk toe te gaan passen. Handzame vragen om een “ja maar” te pareren in de volgende training en nu ook weer handige voorbeelden uit ‘de onzichtbare koffer’. Ik ga meer uitvragen, breder eerste gesprekken voeren. De trainer is duidelijk zeer ervaren in de materie’.
Margreet Timmer

Heb je vragen over de training?

Bekijk onze Veel gestelde vragen of neem contact op met Margreet voor meer informatie.
Mail: margreet@timmconsultancy.nl

Overige trainingen binnen het thema Trauma

Trauma
Trauma
Tweedaagse training
Trauma
8 korte modules (2 dagen)
Trauma
Eendaagse training

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.