Achter moeilijk of onbegrepen gedrag van kinderen kan traumatisering schuil gaan. Het gedrag kan dan gezien worden als overlevingsgedrag. Trauma kan een gevolg zijn van mishandeling of misbruik maar ook van andere ingrijpende gebeurtenissen. Maar hoe kun je dat als leerkracht herkennen? Hoe kun jij ervoor zorgen dat jij door een traumabril kijkt? TSO STAP-budget TS
De training wordt gegeven op;
Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget kun je je aanmelden door het Houd mij op de hoogte formulier hieronder in te vullen. Wij sturen je dan een aangepast aanmeldformulier per mail. Zodra we die ongevuld van je retour hebben krijg je een aanmeldbevestiging waarmee je de subsidie aan kunt vragen. (Het formulier op de website wordt nog aangepast)
Er zijn momenteel geen trainingsdata beschikbaar. Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen omtrent deze training.
Het verzorgen deze training TSO STAP-budget in samenwerking met het LOCK
Deze training over Traumasensitief onderwijs, biedt leerkrachten en andere onderwijsprofessionals volop kennis en handvatten over de impact van trauma op kinderen. Zo kunnen zij getraumatiseerde kinderen helpen zich optimaal te ontwikkelen.
Leerkrachten kunnen hiermee in het leven van getraumatiseerde kinderen een groot verschil maken. Terwijl ze daarnaast zelf minder snel uitgeput raken.
Achter moeilijk of onbegrepen gedrag van kinderen gaat vaak traumatisering schuil. Het gedrag kan dan gezien worden als overlevingsgedrag. Trauma kan een gevolg zijn van mishandeling of misbruik. Ook getuige-zijn van geweld bij bijvoorbeeld conflictvolle scheidingen kan traumatiserend zijn voor kinderen, evenals plotseling verlies of een gevaarlijke vlucht uit eigen land. Op een andere manier kan (vroege) verwaarlozing leiden tot traumatische ervaringen bij kinderen.
In het onderwijs is tegenwoordig meer aandacht voor de effecten van trauma op het vermogen van kinderen om te leren. Als leerkracht kun je actief bijdragen aan het gevoel van veiligheid en de mogelijkheden voor zelfregulatie en sociaal gedrag, zodat ook getraumatiseerde kinderen kunnen blijven leren. Leerkrachten kunnen kinderen helpen hun veerkracht te vergroten en hun ontwikkeling weer op het goede spoor te brengen. Voor sommige “lastige” of juist “teruggetrokken” kinderen kan school zo het verschil maken.
Traumasensitief lesgeven en wat daarbij komt kijken in de groep en in de school is het onderwerp van deze cursus. Je krijgt kennis over oorzaken en effecten van traumatisering en de uitingsvormen bij leerlingen op school. Je bespreekt met andere leerkrachten wat mogelijke structurele werkwijzen in de groep zijn, hoe je samenwerkt met ouders en hoe schoolbeleid hierbij aan kan sluiten.
Wil je meer weten over dit onderwerp luister dan ook eens naar de podcast met Leony Coppens.
TSO STAP-budget
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.