Als je echt betekenisvolle veiligheidsplannen wilt maken met alle gezinsleden is het belangrijk dat je alle stappen zorgvuldig doorloopt. Stap voor stap met alle betrokkenen in gesprek over de gebeurtenissen waar iedereen zich zorgen over maakt.
Het maakt niet uit of je nu bij het lokaal (wijk)team, het CJG of een andere afdeling van de gemeente werkt, bij Veilig Thuis, de Jeugdzorg of volwassen GGZ we hebben allemaal een belangrijke rol in het doorbreken van geweld, verwaarlozing en misbruik.
Misschien ben je hier al een poosje mee bezig en loop je tegen verschillende dilemma’s aan, dat is zo herkenbaar. Want ‘it’s simple but not easy!’ De theorie is niet perse erg complex maar de praktijk is weerbarstig. Tijdsdruk, ingewikkelde dynamieken, niet de juiste zorg beschikbaar, weinig beschikbaar informeel netwerk en zo zijn er nog heel veel dilemma’s die je tegenkomt.
Daarom geef ik op 7 oktober 2024 een verdiepingstraining Veiligheidsplanning. Voor iedereen die een training heeft gehad over veiligheidsplanning, zoals; Signs of Safety, Top 3 methodiek, Samenwerken aan Veiligheid, Verve en behoefte heeft aan extra inspiratie.
Er zijn op het moment geen trainingen beschikbaar. Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen omtrent deze training
Als je werkt met volwassenen en kinderen en je merkt dat er geweld, verwaarlozing of misbruik speelt heb je een belangrijke taak om dat te doorbreken. Daarvoor is samenwerking met de betrokkenen en ketenpartners nodig.
Maar wat wordt er dan precies van jou verwacht? En hoe kun je samen een goed veiligheidsplan maken? Wie zijn daar nog meer voor nodig en welke stappen moet je doorlopen? En wanneer is goed ook echt goed genoeg?
Het belangrijkste instrument dat jij hebt om de veiligheid langdurig en betekenisvol te verbeteren is de samenwerkingsrelatie. Zonder deze samenwerkingsrelatie zal er geen openheid zijn en is de kans groot dat er geen daadwerkelijke verbetering van de veiligheid optreedt. De basis voor deze samenwerkingsrelatie wordt vanaf het allereerste contact gelegd wanneer jij je betrouwbaar opstelt, transparant werkt en de betrokkenen op de hoogte houdt van vervolg stappen.
Samen breng je de situatie in kaart waarbij je kijkt naar zowel de zorgen als de krachten. Je bespreekt wat lastig en ingewikkeld is en wat in het verleden al eens geholpen heeft. Deze uitzonderingen gebruik je weer in de uiteindelijke afspraken die zorgen voor nieuwe veiligheid. Pas als de veiligheid weer geborgd is kun je verder met het in kaart brengen van de risicofactoren die bepalen welke risico-gestuurde zorg er nodig is.
Wat laten je zien aan de hand van actuele casussen wat belangrijk is in het maken van een veiligheidsplan. Tijdens de trainingen werken we aan actuele casuïstiek en laten we een voorbeeld casus zien. Zo gaat de theorie leven.
Daarom geef ik op 7 oktober een verdiepingstraining Veiligheidsplanning. Voor iedereen die een training heeft gehad over veiligheidsplanning, zoals bijvoorbeeld; Signs of Safety, Top 3 methodiek, Samenwerken aan Veiligheid, Verve en behoefte heeft aan extra inspiratie
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event.
Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.
We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.