Als jeugdprofessional ben je verplicht om een dossier aan te leggen, bij te houden en te bewaren over alles dat relevant en noodzakelijk is voor de professionele relatie met je cliënt. Die dossierplicht staat in de Jeugdwet, de WGBO en de beroepscodes.
Maar wat moet er nou allemaal in staan? Hoe zorg je dat je alles volgens de richtlijnen hebt vastgelegd? En hoe zit het met inzagerecht van ouders en kinderen? Mag je eigenlijk ook werkaantekeningen bijhouden
Er zijn op het moment geen trainingen beschikbaar. Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen omtrent deze training
Ochtend:
Middag:
Het dossier is op de eerste plaats een middel dat ten dienste staat van de kwaliteit en continuïteit van de hulpverlening. Je kunt met een goede dossiervorming verantwoorden welke inhoudelijke keuzes je hebt gemaakt. Je verzamelt informatie waarop de hulp of begeleiding vorm krijgt. En op deze manier kun je ook terugblikken op de genomen stappen en is informatie beschikbaar voor evaluatiemomenten.
Het dossier is er ook zodat je verantwoording af kunt leggen aan je cliënt en eventueel aan een klachtencommissie of tuchtcollege. Het helpt om alle stappen transparant vast te leggen. Zowel de inhoudelijke informatie als het proces wordt vastgelegd.
Een dossier gebruik je dus niet alleen om verslag te doen van wat je feitelijk hebt gedaan in het kader van intake, diagnostiek en interventie, maar beschrijf je ook de onderbouwing en motivatie.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event.
Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.
We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.