Wat kunnen kinderen ons vertellen?!

Praten met kinderen over kindermishandeling
Wat kunnen kinderen ons vertellen?!

Praten met kinderen over ingrijpende gebeurtenissen is best moeilijk! Professionals zijn bang dat de gesprekken belastend zijn voor kinderen of zijn bang dat ze niet de juiste vragen kunnen stellen. Omdat open vragen stellen over een onderwerp waar je moeilijk over praat ingewikkeld is. Maar oprechte nieuwsgierigheid en doorvragen is prima te leren! 

De angst om kinderen te beïnvloeden is altijd enorm groot. Maar ook de angst om over iets te praten dat een kind erg verdrietig maakt. Laat dit vooral een motivatie zijn om je te laten informeren over wat je wel kunt doen.

Want niks doen en niet met kinderen praten over wat ze meemaken is al helemaal geen optie.

Tijdens de cursus Wat kunnen kinderen ons vertellen gaan we hiermee aan de slag en komen de volgende punten aanbod:

Deel deze pagina

Praktische informatie

€295 p.p
SKJ 9,75 punten
Jeugdprofessionals, medewerkers wijkteams, CJG, Veilig Thuis, Jeugdbescherming e.a.

Beschikbaarheid

Startdatum Start - eindtijd Locatie Plekken
24 juni 2024 van 09:30 tot 16:30 Assen 9
10 oktober 2024 van 09:30 tot 16:30 Utrecht 12

Overige informatie

Training Wat kunnen kinderen ons vertellen?!

Ochtend:

  • Hoe introduceer je jezelf en wat leg je uit over jouw rol? 
  • Regels en afspraken?! 
  • Gebruik maken van de 6 gesprekkaarten die iedere deelnemer krijgt
  • Wat werkt in gesprekken met kinderen – reflecteren op je positie en houding t.o.v. het kind.

Middag:

  • Bewustzijn van eigen normen, waarden en visie op opvoeden.
  • Gespreksvoering middels diverse tools; o.a. Drie Huizen en Veilige Huis.
  • Lef hebben om het gesprek met kinderen aan te gaan over moeilijke onderwerpen.

Wat kunnen kinderen ons vertellen?!

Praten met kinderen over ingrijpende gebeurtenissen is best moeilijk! Als we kijken naar de verschillend onderzoeken die zijn gedaan naar het voorkomen van kindermishandeling en andere traumatische gebeurtenissen kunnen we er echter niet omheen.

Vaak zijn mensen bang dat de gesprekken belastend zijn voor kinderen of iemand is  bang om niet de juiste vragen te stellen. Omdat open vragen stellen over een onderwerp waar je moeilijk over praat best ingewikkeld is. Maar oprechte nieuwsgierigheid en doorvragen is prima te leren! 

Er zijn diverse manieren om het gesprek aan te gaan maar ook het moment van het gesprek is belangrijk. Je moet inschatten of de mishandeling nog actueel is, of ingrijpen nodig is en op welke manier dit moet gebeuren. 

Loyaliteit

Kinderen hebben het nodig dat volwassenen hen zien en hen vragen stellen over wat zij thuis meemaken. Doordat kinderen loyaal zijn duurt het lang voordat zij uit zichzelf gaan praten over nare gebeurtenissen. Er kunnen natuurlijk ook allerlei andere redenen zijn waarom een kind niet wil, durft of kan praten over wat er thuis gebeurt. De gesprekken vragen om een pro-actieve houding van professionals.

Omdat kinderen het verdienen om betrokken te worden bij het herstel van de veiligheid mogen ze hun stem laten horen bij het in kaart brengen van de situatie. Maar ook bij het maken van plannen over hoe die situatie verbeterd kan worden. Soms is het helpend om hulpmiddelen te gebruiken tijdens de gesprekken. Zo zijn bijvoorbeeld de Drie Huizen, het Safety House en Sociocards zeer geschikt als hulpmiddel om te praten over de thuissituatie.

In deze training gaan we ons richten op het gebruik van instrumenten tijdens gesprekken met kinderen. Uitleg over het doel van de middelen, de wijze van gebruik en we gaan heel veel oefenen. 

Tijdens de training krijg je ook een set kaarten die je kunt gebruiken tijdens de introductie of kennismaking met een kind. 

Wil je alvast meer weten over Wat kunnen kinderen ons vertellen, luister dan ook naar de verschillende podcasts die we hierover opgenomen hebben. Die kun je op ieder willekeurig moment beluisteren. Of je nu in de auto naar je werk zit, tussen de middag een lunchwandeling zit of als start van een themabijeenkomst met je tem, er is altijd wel een momentje te vinden.

Margreet Timmer

Heb je vragen over de training?

Bekijk onze Veel gestelde vragen of neem contact op met Margreet voor meer informatie.
Mail: margreet@timmconsultancy.nl

Overige trainingen binnen het thema Gespreksvoering

Gespreksvoering
2 dagen, bij voorkeur met terugkom bijeenkomsten
Gespreksvoering
Tweedaagse training
Gespreksvoering
Tweedaagse training
Gespreksvoering
Eendaagse training
Gespreksvoering
Eendaagse training

Kom naar het Event : Veiligheid in verbinding

Veiligheid in Verbinding

Heb jij je al aangemeld? Op 25 april vieren we 15 jaar TIMM Consultancy met een geweldig event. We zetten de samenwerking centraal. Het belangrijkste onderdeel van Samen werken aan veiligheid.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.