Alle professionals dragen hun steentje bij aan het signalering van huiselijk geweld en kindermishandeling en het creëren en borgen van veiligheid. Dat is het werken aan Veiligheid.
Maar wat wordt er nu precies van jou als medewerker bij een lokaal (wijk)team of de gemeente verwacht? Hoe houd je zicht op veiligheid en hoe kom je tot goede afspraken die leiden tot directe, stabiele en toekomstige veiligheid?
Na de training Werken aan Veiligheid:
Er zijn op het moment geen trainingen beschikbaar. Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen omtrent deze training
Dag 1; Bespreken van huiselijk geweld en kindermishandeling; De stilte doorbreken
Dag 2 Directe Veiligheid; Samen met de inwoner een veiligheidsplan maken
Dag 3 Risicogestuurde zorg; Groei door inzet van hulpverlening
Dag 4 Trauma-geïnformeerde en herstelgerichte zorg; Een plan voor persoonlijke groei
Werken aan Veiligheid
Alle professionals hebben een taak in het signaleren van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Dus ook jij. De ene keer is dat doordat een inwoner zich meldt met hulpvraag en jij signaleert dat er meer aan de hand zou kunnen zijn. Een andere keer is dat omdat een inwoner en gezin vanuit Veilig Thuis wordt verwezen of overgedragen.
Regievoeren
Jij voert de regie en blijft betrokken zodat je kunt volgen of de afgesproken stappen bijdragen aan herstel van de veiligheid. Dat betekent dat je actief betrokken bent bij de inwoner en het huishouden om de situatie in kaart te brengen en vorderingen te evalueren, zodat steeds weer nieuwe afspraken gemaakt kunnen worden. Eerst afspraken maken die de directe veiligheid herstellen. Daarna de risicofactoren bespreken en samen bepalen wat nodig is om de stress in het gezin te laten afnemen. Samen kijken welke hulp(verlening) in gezet moet worden. En je stopt niet eerder dan dat ook plannen voor stabiele veiligheid gemaakt en uitgevoerd zijn. Hiervoor maakt je een veiligheids-, hulpverlenings- en herstelplan en voert dit uit.
Samenwerken
Tijdens dit proces werk je samen met de inwoner en zijn huishouden, maar ook met een breder netwerk. Je stemt af met andere professionals en bewaakt de gemaakte afspraken. Je brengt regelmatig iedereen weer samen om te evalueren hoe het met de plannen gaat en stelt deze bij als dat nodig is. Je leidt toe naar (specialistische vormen van) ondersteuning, hulpverlening en behandeling.
Hiervoor ontwikkel je een duidelijke visie op wat nodig is voor het doorbreken van geweld, mishandeling, verwaarlozing en misbruik. Je weet wat er van jou verwacht wordt, kent je mogelijkheden en onmogelijkheden zodat je weet wanneer je ook andere expertise in moet schakelen.
Naar aanleiding van het Kwaliteitskader Werken aan Veiligheid voor lokale (wijk)teams en gemeenten hebben we deze training van 4 dagen samengesteld.
Luister ook eens deze podcast over Kwestie van Lange adem
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.