Thema

Zorgen voor getraumatiseerde kinderen

Wat jij als professional moet weten over de effecten van traumatisering
Zorgen voor getraumatiseerde kinderen

Zorgen voor getraumatiseerde kinderen is een mooie maar soms ook uitdagende taak. Wanneer kinderen verschillende ingrijpende of traumatiserende gebeurtenissen hebben meegemaakt kan dit zorgen voor posttraumatische stressreacties. Kinderen kunnen zich hierdoor gedragen op een manier die jou uit balans brengt.

Hoe kun je hier in de opvoeding rekening mee houden en bouw een relatie op met het kind?  Welke opvoedingsmethoden werken dan?

Na onze cursus zorgen voor getraumatiseerde kinderen

Deel deze pagina

Praktische informatie

€595 p.p
Incompany training
accreditatie is niet aangevraagd
Volwassenen die in welke hoedanigheid dan ook als ouder, pleegouder, adoptieouder, pedagogische medewerker, pleegzorgmedewerker, jeugdbeschermer of anderszins zorg en verantwoordelijkheid hebben voor een getraumatiseerd kind.

Beschikbaarheid

Er zijn op het moment geen trainingen beschikbaar. Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen omtrent deze training

Hou mij op de hoogte

Voornaam *
Achternaam *
Email *
Telefoonnummer *

Overige informatie

Training Zorgen voor getraumatiseerde kinderen

  • Kennismaking; module 1
  • Verschillende soorten trauma; module 2
  • Begrijpen van de effecten van trauma; module 3
  • Een veilige omgeving creëren; module 4
  • Omgaan met gevoelens en gedrag; module 5
  • Verbinding en herstel; module 6
  • Hoe je een pleitbezorger van je kind wordt; module 7
  • Voor jezelf zorgen; module 8

Zorgen voor getraumatiseerde kinderen

Deze training voor pleegouders en andere (beroeps)opvoeders helpt jou het gedrag van je (pleeg)kind door een traumabril te bekijken. Kijken door een traumabril vergroot de kans op een stabiele opvoeder-kindrelatie en verkleint de kans op een (nieuwe)uithuisplaatsing. Onderzoek laat zien dat de training leidt tot meer kennis, grotere tevredenheid en minder stress bij opvoeders.

Zorgen voor getraumatiseerde kinderen, kinderen die bijvoorbeeld uit huis geplaatst zijn nadat het thuis onveilig was is een mooie maar soms ook uitdagende taak.

Wanneer kinderen verschillende ingrijpende of traumatiserende gebeurtenissen hebben meegemaakt kan dit zorgen voor posttraumatische stressreacties. Kinderen kunnen zich hierdoor gedragen op een manier die jou uit balans brengt. De relatie met jou, met andere volwassenen en zelfs met leeftijdsgenoten kan instabiel of onvoorspelbaar zijn. Je gebruikelijke opvoedingsmethoden werken bij hen mogelijk niet.

Het programma is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten. Die zijn op een overzichtelijke en concrete manier verwerkt in de presentaties, casusbeschrijvingen en oefeningen. Er is volop aandacht voor toepassen van kennis en ervaringen in de dagelijkse praktijk.

De training is oorspronkelijk ontwikkeld door de Amerikaanse organisatie National Child Traumatic Stress Network (NCTSN). Leony Coppens en Carina van Kregten hebben het programma vertaald en doorontwikkeld naar de Nederlandse situatie. Zorgen voor getraumatiseerde kinderen is als ‘goed onderbouwde interventie’ opgenomen in de databank van het Nederlands Jeugd Instituut.

Wil je alvast meer weten over trauma? Luister dan eens naar een van onze podcasts.

Margreet Timmer

Heb je vragen over de training?

Bekijk onze Veel gestelde vragen of neem contact op met Margreet voor meer informatie.
Mail: margreet@timmconsultancy.nl

Overige trainingen binnen het thema Trauma

Trauma
Trauma
Tweedaagse training
Trauma
8 korte modules (2 dagen)
Trauma
Eendaagse training

Kom naar het Event : Veiligheid in verbinding

Veiligheid in Verbinding

Heb jij je al aangemeld? Op 25 april vieren we 15 jaar TIMM Consultancy met een geweldig event. We zetten de samenwerking centraal. Het belangrijkste onderdeel van Samen werken aan veiligheid.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.