Zorgen voor getraumatiseerde kinderen is een mooie maar soms ook uitdagende taak. Wanneer kinderen verschillende ingrijpende of traumatiserende gebeurtenissen hebben meegemaakt kan dit zorgen voor posttraumatische stressreacties. Kinderen kunnen zich hierdoor gedragen op een manier die jou uit balans brengt.
Hoe kun je hier in de opvoeding rekening mee houden en bouw een relatie op met het kind? Welke opvoedingsmethoden werken dan?
Er zijn op het moment geen trainingen beschikbaar. Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen omtrent deze training
Training Zorgen voor getraumatiseerde kinderen
Zorgen voor getraumatiseerde kinderen
Deze training voor pleegouders en andere (beroeps)opvoeders helpt jou het gedrag van je (pleeg)kind door een traumabril te bekijken. Kijken door een traumabril vergroot de kans op een stabiele opvoeder-kindrelatie en verkleint de kans op een (nieuwe)uithuisplaatsing. Onderzoek laat zien dat de training leidt tot meer kennis, grotere tevredenheid en minder stress bij opvoeders.
Zorgen voor getraumatiseerde kinderen, kinderen die bijvoorbeeld uit huis geplaatst zijn nadat het thuis onveilig was is een mooie maar soms ook uitdagende taak.
Wanneer kinderen verschillende ingrijpende of traumatiserende gebeurtenissen hebben meegemaakt kan dit zorgen voor posttraumatische stressreacties. Kinderen kunnen zich hierdoor gedragen op een manier die jou uit balans brengt. De relatie met jou, met andere volwassenen en zelfs met leeftijdsgenoten kan instabiel of onvoorspelbaar zijn. Je gebruikelijke opvoedingsmethoden werken bij hen mogelijk niet.
Het programma is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten. Die zijn op een overzichtelijke en concrete manier verwerkt in de presentaties, casusbeschrijvingen en oefeningen. Er is volop aandacht voor toepassen van kennis en ervaringen in de dagelijkse praktijk.
De training is oorspronkelijk ontwikkeld door de Amerikaanse organisatie National Child Traumatic Stress Network (NCTSN). Leony Coppens en Carina van Kregten hebben het programma vertaald en doorontwikkeld naar de Nederlandse situatie. Zorgen voor getraumatiseerde kinderen is als ‘goed onderbouwde interventie’ opgenomen in de databank van het Nederlands Jeugd Instituut.
Wil je alvast meer weten over trauma? Luister dan eens naar een van onze podcasts.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event.
Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.
We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.