fbpx

Oplossingsgericht werken

Oplossingsgericht werken. Zonder hoop geen vooruitgang! Om cliënten weer in staat te stellen om hun gewenste situatie te bereiken is een verlangen en een gevoel van hoop nodig. De cliënt moet zich een voorstelling kunnen maken van de situatie waar zij naar streven. Zij moeten het als het ware voor zich zien hoe het gaat wanneer doelen bereikt zijn. Bijvoorbeeld aan welke kleine veranderingen zij merken dat het goed gaat. Om hoop te geven dat verandering mogelijk is breng je situaties in kaart waarin zij al successen behaald hebben. Deze informatie gebruik je weer in het heden om nieuwe stappen te zetten.

Binnen al onze training besteden we veel aandacht aan gespreksvoering. De oplossingsgerichte benadering is de basis van waaruit we werken. Toch blijkt dat het in de praktijk voor vele professionals erg lastig om door veranderingen in het werkveld of het gevoel van een chronisch tekort aan tijd vorm te geven aan de basis van waaruit je de ander tegemoet treedt en de manier waarop je het gesprek aan gaat.

Wat zijn ook alweer de uitgangspunten van Oplossingsgericht werken?

  • Als iets werkt, doe er dan meer van. Als iets niet werkt, doe dan iets anders.
  • Verandering vindt voortdurend plaats en is onvermijdelijk.
  • De oplossing hoeft geen verband te hebben met het probleem.
  • Kleine stapjes kunnen groot verschil maken. Focus op kleine haalbare stappen.
  • Zoek naar uitzonderingen: wanneer treedt het probleem niet of in mindere mate op.
  • Mensen zijn competent. Iedereen beschikt over bronnen en kwaliteiten om zijn problemen op te lossen. De cliënt is de expert.
  • Focus op de toekomst, op de gewenste situatie.

Ben je op zoek naar een training om het oplossingsgerichte werken beter in de vingers te krijgen dan hebben we twee verschillende trainingen voor je ontwikkeld die hier heel erg geschikt voor zijn. Klik op de titel voor meer informatie over de opleidingen.

Oplossingsgericht werken vanuit de juiste mindset.

Oplossingsgericht werken in het sociaal domein.

Flowchart oplossingsgericht werken