fbpx

Podcast #012 Howard van Dodemont – je geen slachtoffer van kindermishandeling meer voelen

In dit gesprek met Howard van Dodemont praten we over het moment waarop hij aan zijn moeder kon vragen hoe het voor haar is geweest om hem te mishandelen.

Het gesprek gaat over bestaansrecht, elkaar recht doen en je geen slachtoffer meer voelen. Dat gesprek leverde het besef op dat het niet tegen mij gericht was verteld Howard. “Het nam de schuld bij mij weg omdat ik vaak dacht; het kan toch niet zo zijn dat ik zo erg was dat je me moest mishandelen. Het gesprek met haar waarin zij benoemde hoe het voor haar is geweest nam de schuld bij mij weg.”.

Veel luister plezier!

In gesprek over signalen van kindermishandeling

De kunst van oprecht contact maken

In gesprek gaan met ouders bij signalen van kindermishandeling is geen makkelijke opdracht. Vraag jij je bijvoorbeeld ook wel eens af hoe iemand er nou toe kan komen om zijn eigen kind te mishandelen? Wat daaraan ten gronde slag heeft gelegen? En denk je dan ook stiekem wel eens dat het wel hele slechte ouders moeten zijn?

Het is een kunst om in contact te komen en samenwerking te vinden, zonder de veiligheid uit het oog te verliezen. Als je het onderwerp bespreekbaar wilt maken, kun je zomaar te maken krijgen met je eigen ongemak of een muur van weerstand bij ouders.

Als je ouders kunt zien in zowel hun kwetsbaarheid als in hun kwaliteiten, en zowel in hun falen als in hun veerkracht. Als ouders die betrokkenheid ervaren, vergroot je de kans op samenwerking en beweging.

Na deze training:

  • Weet je wat jij kunt doen, zodat ouders zich gehoord en gezien voelen in hun ouderschap.
  • Ken je de dynamiek die er achter schuilgaat waardoor je er makkelijker over in gesprek komt met ouders.
  • Leer je eenvoudige modellen toe te passen in je gesprekken zodat ook jij met meer ontspanning en lichtheid de gesprekken aan kunt gaan.