#012 Howard van Dodemont – geen slachtoffer van kindermishandeling meer

“Hoe was het voor jou om mij te mishandelen?” Kort voor haar overlijden stelde Howard van Dodemont die vraag aan zijn moeder. Daarover vertelt hij in deze openhartige podcast. Aan het eind is zijn persoonlijke lied te horen dat hij zelf schreef, over hoe hij als klein jongetje achter op de brommer door zijn vader naar het internaat werd gebracht.

Het gesprek gaat over bestaansrecht, elkaar recht doen en je geen slachtoffer van kindermishandeling meer voelen. Dat gesprek leverde het besef op dat het niet tegen mij gericht was verteld Howard. “Het nam de schuld bij mij weg omdat ik vaak dacht; het kan toch niet zo zijn dat ik zo erg was dat je me moest mishandelen. Het gesprek met haar waarin zij benoemde hoe het voor haar is geweest nam de schuld bij mij weg.”.

Veel luister plezier!

In gesprek over signalen van kindermishandeling

De kunst van oprecht contact maken

In gesprek gaan met ouders bij signalen van kindermishandeling is geen makkelijke opdracht. Vraag jij je bijvoorbeeld ook wel eens af hoe iemand er nou toe kan komen om zijn eigen kind te mishandelen? Wat daaraan ten gronde slag heeft gelegen? En denk je dan ook stiekem wel eens dat het wel hele slechte ouders moeten zijn?

Het is een kunst om in contact te komen en samenwerking te vinden, zonder de veiligheid uit het oog te verliezen. Als je het onderwerp bespreekbaar wilt maken, kun je zomaar te maken krijgen met je eigen ongemak of een muur van weerstand bij ouders.

Als je ouders kunt zien in zowel hun kwetsbaarheid als in hun kwaliteiten, en zowel in hun falen als in hun veerkracht. Als ouders die betrokkenheid ervaren, vergroot je de kans op samenwerking en beweging.

Na deze training:

  • Weet je wat jij kunt doen, zodat ouders zich gehoord en gezien voelen in hun ouderschap.
  • Ken je de dynamiek die er achter schuilgaat waardoor je er makkelijker over in gesprek komt met ouders.
  • Leer je eenvoudige modellen toe te passen in je gesprekken zodat ook jij met meer ontspanning en lichtheid de gesprekken aan kunt gaan.
Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Veiligheidsplanning
Eendaagse training
Veiligheidsplanning
Eendaagse training
Veiligheidsplanning
Vierdaagse training
Bijbehorende blogberichten
Geen blogberichten gevonden.

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.