#021 Sietske Dijkstra – Coercive control een specifieke vorm van huiselijk geweld

Deze podcast met Sietske Dijkstra gaat over Coercive controle. Dit is een specifieke vorm van huiselijk geweld en wordt ook wel intiem terreur genoemd. Het is belangrijk dat we hier meer over weten zodat we het ook vaker gaan herkennen.

Sietske doet praktijkgericht onderzoek naar geweld in relaties en professioneel handelen en geeft vaak les over deze onderwerpen.

Veel luister plezier!

Deel deze pagina

2 reacties

 1. Beste Sietske Dijkstra,
  Zo herkenbaar!
  Mijn ex man heeft deze tactiek gehanteerd. Het gevolg is verwoestend geweest en werkt nog steeds door via mijn zoon, die ditzelfde doet. Ik moest met onze zoon van 7 vluchten voor deze man. Na de scheiding heeft hij ervoor gezorgd dat onze zoon bij hem bleef wonen. Ik werd slecht gemaakt en op een zijspoor gezet. Het was een nachtmerrie.
  We zijn nu 40 jaar verder.
  Mijn kleinkind wordt ingezet op mij te kleineren en te pesten door hem zo te manipuleren dat hij het spel meespeelt. Opa speelt hier nog steeds een grote rol hierin.
  Het is ontzettend ingewikkeld om dit over te brengen, eigenlijk onmogelijk. Ik heb het op alle manieren geprobeerd en het is niet gelukt. Ik ben totaal geïsoleerd geraakt en doodmoe. Mijn kleinkind ga ik ook verliezen, maar niet nadat hij er alles uitgehaald heeft voor zichzelf. Het is slopend. Mijn hulpvragen wekken idd irritatie op.
  Dit alles maakt me wanhopig omdat ik helemaal geen uitweg zie.

  Bedankt dat je dit onder woorden brengt, tot nu toe heeft niemand dit gezien. Ik reageer nu via een anoniem mailadres omdat ik doodsbang ben dat dit weer tegen mij gebruikt gaat worden.

  Ik zou graag een reactie van u krijgen.

  Nogmaals dank met vriendelijke groet,
  T.

 2. Beste Truus,

  Dank je voor je reactie. Herkenbaar betekent ook dat je met die realiteit leeft. Wat verdrietig om te lezen dat het patroon zich heeft herhaald in de volgende generatie en je ook weinig contact hebt met je kleinkinderen. We hebben echt een aangescherpt bewustzijn nodig van deze vormen van langdurige relationele ondermijning en hoe dat je kan slopen. Dat brengt me ook op een vraag: welke hulp had jij graag ontvangen, wanneer en waarom?
  Ik wens je veel sterkte, en dankjewel voor je reactie. Misschien kan je de podcast ook delen met mensen die belangrijk voor je zijn,

  Vriendelijke groet,
  Sietske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Veiligheidsplanning
Eendaagse training
Veiligheidsplanning
Vierdaagse training
Bijbehorende blogberichten
Geen blogberichten gevonden.