#021 Sietske Dijkstra – Coercive control een specifieke vorm van huiselijk geweld

Deze podcast met Sietske Dijkstra gaat over Coercive controle. Dit is een specifieke vorm van huiselijk geweld en wordt ook wel intiem terreur genoemd. Het is belangrijk dat we hier meer over weten zodat we het ook vaker gaan herkennen.

Sietske doet praktijkgericht onderzoek naar geweld in relaties en professioneel handelen en geeft vaak les over deze onderwerpen.

Veel luister plezier!

Deel deze pagina

4 reacties

 1. Beste Sietske Dijkstra,
  Zo herkenbaar!
  Mijn ex man heeft deze tactiek gehanteerd. Het gevolg is verwoestend geweest en werkt nog steeds door via mijn zoon, die ditzelfde doet. Ik moest met onze zoon van 7 vluchten voor deze man. Na de scheiding heeft hij ervoor gezorgd dat onze zoon bij hem bleef wonen. Ik werd slecht gemaakt en op een zijspoor gezet. Het was een nachtmerrie.
  We zijn nu 40 jaar verder.
  Mijn kleinkind wordt ingezet op mij te kleineren en te pesten door hem zo te manipuleren dat hij het spel meespeelt. Opa speelt hier nog steeds een grote rol hierin.
  Het is ontzettend ingewikkeld om dit over te brengen, eigenlijk onmogelijk. Ik heb het op alle manieren geprobeerd en het is niet gelukt. Ik ben totaal geïsoleerd geraakt en doodmoe. Mijn kleinkind ga ik ook verliezen, maar niet nadat hij er alles uitgehaald heeft voor zichzelf. Het is slopend. Mijn hulpvragen wekken idd irritatie op.
  Dit alles maakt me wanhopig omdat ik helemaal geen uitweg zie.

  Bedankt dat je dit onder woorden brengt, tot nu toe heeft niemand dit gezien. Ik reageer nu via een anoniem mailadres omdat ik doodsbang ben dat dit weer tegen mij gebruikt gaat worden.

  Ik zou graag een reactie van u krijgen.

  Nogmaals dank met vriendelijke groet,
  T.

 2. Beste Truus,

  Dank je voor je reactie. Herkenbaar betekent ook dat je met die realiteit leeft. Wat verdrietig om te lezen dat het patroon zich heeft herhaald in de volgende generatie en je ook weinig contact hebt met je kleinkinderen. We hebben echt een aangescherpt bewustzijn nodig van deze vormen van langdurige relationele ondermijning en hoe dat je kan slopen. Dat brengt me ook op een vraag: welke hulp had jij graag ontvangen, wanneer en waarom?
  Ik wens je veel sterkte, en dankjewel voor je reactie. Misschien kan je de podcast ook delen met mensen die belangrijk voor je zijn,

  Vriendelijke groet,
  Sietske

 3. Mijn zoon heeft de macht omdat ik een band met mijn kleinkind wil. Dat probeert hij steeds te voorkomen door ruziemaken en respectloos gedrag als hij het kind bij me brengt voor een paar uurtjes “oppas”. Ik mag blij zijn dat ik het kind mag zien, dan weer wil hij niets liever dan dat. Terwijl dat niet uit zijn houding blijkt. Het is nu zover dat het kind niet meer naar mij toe wil. Mijn zoon beweert dat hij steeds meer z’n best moet doen om hem om te praten. Omdat hij niets liever wil enz..
  Dit is maar één voorbeeld van de vele moeilijkheden waar ik tegenaan loop. Ik moet op eieren lopen. Als iets hem niet bevalt tijdens “het bezoekuur” hoor ik niets meer. Som wel een half jaar. Verder zie ik m’n zoon nooit.
  Ik heb geen enkel vertrouwen meer in hulpverlening. Wat ik zou willen is dat m’n zoon beseft wat hij zijn kind en mij hiermee aandoet en waar dat vandaan komt. Omdat hij door zn vader is opgevoed is dat heel onwaarschijnlijk. Ik moet hier dus mee zien te dealen.
  Wat denk u dat ik kan doen?

 4. Sietske Dijkstra,

  Bedankt voor deze podcast. Elke punt van erkenning is zo waardevol.

  Kan het stoppen? Is er een einde aan de terreur die een ex partner maar kan blijven doorvoeren als je weg bent gekomen en dat je vanaf afstand dan toch nog maar die ellende moet blijven verdragen. De communicatie die maar open moet blijven omwille van de kinderen.

  Het grijze gebied waarin deze mensen opereren is eindeloos.

  Ik word gedaagd door mijn ex partner want ik zei de communicatie op dus ja dat moet natuurlijk weer afgedwongen worden bij de rechter maar wie herkent zijn gedrag en zegt er wat van. Wie leest de 573 mails waaruit blijkt dat ik op afstand nog steeds onder zijn controle wordt aangestuurd en word gekleineerd.

  Dat je zegt….ik ga ervoor zorgen dat jij geen fijn leven meer hebt…dat is precies waar het over gaat. En er wordt maar gezegd wordt maar sterker wapen je hier maar tegen.

  Is er een uitweg? Wie beschermt mij en mijn kinderen. Help

  Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Veiligheidsplanning
Eendaagse training
Veiligheidsplanning
Vierdaagse training
Bijbehorende blogberichten
Geen blogberichten gevonden.

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.