#039 Marielle Dekker – Wat werkt in de aanpak van geweld?

Mariëlle Dekker, directeur van Augeo, verteld over lessons learned uit het onderzoek “Kwestie van Lange adem” dat door het Verweij Jonker instituut is uitgevoerd en gefinancierd is door Augeo, VWS en De VNG. Speerpunten die er voor Mariëlle uitspringen zijn; realiseer je dat het vaak gaat over Multi probleemsituaties, dat het gaat om fors geweld dat plaats vindt in de gezinnen en dat we ons nog onvoldoende richten op de kinderen want het blijkt dat zij in 30% van de gevallen geen steun of hulp ervaren. We doen het dus nog niet goed genoeg.

We weten ook dat hulp die speciaal gericht is op het geweld het beste aanslaat!

Belangrijke opgave is dat we er met elkaar voor moeten zorgen dat de huidige generatie kinderen, die nu slachtoffer zijn van geweld, het geweld niet doorgeven. Maar ook dat zij niet steeds opnieuw het slachtoffer zijn van geweld, bijvoorbeeld door pesten op school, agressief gedrag op straat of op dat zij op latere leeftijd relationeel geweld meemaken. Daarvoor moeten we inzetten op volledig herstel van kinderen o.a. door inzet van het sociale netwerk in combinatie met hulpverlening.

Maak gebruik van gestructureerde vragenlijsten en werk samen in een team waarin je een compleet plaatje kunt krijgen en houd ok altijd gesprekken met kinderen richt je op de sociale steun voor kinderen. Om de veerkracht van kinderen te versterken.

Meer weten? Kijk dan op de website van Augeo; https://www.augeo.nl/nl-nl/onderzoek/ daar vind je o.a. de resultaten van het onderzoek maar ook een handreiking die je laat zien wat jij kunt doen.

Veel luisterplezier!

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Veiligheidsplanning
Bijeenkomst van 3 uur
Wettelijke kaders
Eendaagse training
Bijbehorende blogberichten
Geen blogberichten gevonden.

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.