#047 Susan van der Woude – Kwetsbare meiden

Susan van der Woude

Kwetsbare meiden komt Susan van der Woude tegen in haar werk als hoofd behandeling van de open en gesloten jeugdzorg bij Pluryn.

Susan vertelt in dit gesprek met Margreet over de kwetsbaarheid van deze meiden die vaak al op jonge leeftijd in aanraking komen met seksueel geweld. Deze meiden doen een appél op het bieden van echte en oprechte zorg. Hun vaak harde buitenkant, maakt dat je nieuwsgierig wordt naar wat erachter zit. Er ontstaat een klimaat van zorg rondom deze meiden.

Wat maakt deze meiden zo kwetsbaar? En hoe kun je als jeugdhulpverlener, leerkracht en medewerker van een wijkteam de signalen herkennen van meiden die betrokken raken in deze spiraal van seksueel geweld en uitbuiting? Susan geeft een aantal waardevolle tips.

We kennen de klassieke verhalen over loverboys die rondhangen bij een schoolplein. Tegenwoordig zullen we met elkaar ook veel alerter moeten zijn op wat zich online afspeelt. Dit is niet alleen veel minder goed zichtbaar voor de buitenwereld, maar gaat ook nog eens veel sneller dan in real live.

Waardevolle instrumenten

In de podcast noemt Susan een aantal waardevolle instrumenten en een e-learning. We plaatsen hier een link naar het signaleringsformulier. Dit kan helpen bij het eerder herkennen van misbruik en het kan een richting geven aan de zoektocht naar passende hulp.

  • Hoe signaleer je slachtoffers? Stappenplan voor professionals klik hier
  • Signaleringstool 11VB klik hier

Als extra tip noemt Susan ook de gratis e-learning Signaleren en voorkomen van seksuele uitbuiting en mensenhandel (loverboys). Klik hier voor de gratis e-learning

Over Susan van der Woude

Drs. Susan van der Woude is, naast orthopedagoog en GZ-psycholoog, programmaleider slachtoffers binnenlandse mensenhandel bij zorginstelling Pluryn. Susan heeft circa 20 jaar ervaring binnen de meidenhulpverlening binnen zowel justitiële jeugdzorg, JeugdzorgPlus als open jeugdzorg. Zij heeft jarenlange ervaring in het werken met slachtoffers van binnenlandse mensenhandel, (seksuele) uitbuiting en afhankelijkheidsrelaties en is binnen Pluryn betrokken bij het specialistisch zorgprogramma “Safe and Sound”; een integraal zorgprogramma voor kwetsbare meisjes, die te maken krijgen met (seksuele) uitbuiting en afhankelijkheidsrelaties en/of slachtoffer zijn van binnenlandse mensenhandel. Binnen Pluryn is zij als kernteamlid betrokken bij het kennisnetwerk “Slachtoffers binnenlandse mensenhandel”. Daarnaast is zij traumabehandelaar, en supervisor NIP en co-auteur van “Slapende honden? Wakker maken!… Een behandelmethode voor chronisch getraumatiseerde kinderen.

Veel luisterplezier!

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Seksualiteit en seksueel misbruik
Eendaagse training
Trauma
Tweedaagse training
Trauma
8 korte modules (2 dagen)
Bijbehorende blogberichten
Geen blogberichten gevonden.

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.