#048 Lieve Cottyn – Hoog conflict na scheiding

In deze podcast vertelt Lieve Cottyn over hoog conflict tussen ouders na een scheiding. Ze geeft hulpverleners ontzettend veel waardevolle handvatten. Tijdens haar verhaal hoor je duidelijk de ervaring en expertise die ze heeft opgedaan over dit onderwerp. Lieve is klinisch psycholoog en systeem therapeut. Ze heeft vele jaren gewerkt bij de Interactie Academy in Antwerpen die gespecialiseerd is in systeemtheorie, communicatie en verhoudingen tussen mensen. 

Wat maakt dat sommige ouders prima uit elkaar gaan terwijl anderen terechtkomen in een complexe scheiding waarbij sprake is van hoog conflict? Lieve vertelt dat dit alles te maken heeft met het netwerk waar ouders zich in begeven. Ook wat er tijdens de relatie is gebeurd speelt een rol hierin. Als laatste noemt ze de scheiding zelf die voor escalatie kan zorgen.  

Netwerk

“Hoog conflict na een scheiding gaat niet tussen twee ouders, maar tussen twee werelden”, zegt Lieve. Als het netwerk je steunt om niet in gevecht te gaan met de ander, dan helpt dat. Andersom net zo. Als jouw netwerk je steunt in slecht denken over de andere ouder en de ander naar beneden halen, bevordert dat het conflict. Een hulpverlener mag zichzelf dan ook altijd afvragen: Is wat ik doe conflict verhogend of conflict vermijdend?  Welke effecten zie ik? Reflecteren, een duidelijke visie en stevig in je schoenen staan zijn enorm helpend hierin.  

In deze podcast, van Lieve Cottyn, hoog conflict na scheiding, met Margreet benoemt ze ook de belangrijkste valkuilen waar je als hulpverlener makkelijk instapt. 

Uit de maalstroom van conflict

Op 24 september 2021 komt het boek: ‘Complexe scheiding; uit de maalstroom van conflict. Een gids voor hulpverleners’ (werktitel), geschreven door Lieve Cottyn. Het is bedoeld om hulpverleners een hart onder de riem steken en om hen moed te geven tijdens de lastige casuïstiek die ze soms tegenkomen. Meer over deze boekpresentatie die plaatsvindt op een feestelijke studiedag ter ere van het 50-jarig bestaan van de Interactie- Academie, vind je op: in-vloed.be 

Veel luisterplezier! 

Deel deze pagina

4 reacties

 1. Wat een ontzettend mooi en leerzaam gesprek.
  Mijn broer zit in een vechtscheiding, door hem kwam ik bij deze podcast. Voor hem ontzettend fijn om over deze wijsheid te horen, maar ook voor ons als naaste familie…ik heb veel geleerd, en wens dat iedereen dit mag horen en leven!

  1. beste Tineke,

   Wat fijn om te horen dat je veel hebt aan deze podcast. Als naaste familie ben je van grote betekenis.
   Groet Margreet

 2. Wat een prachtige podcast. Maakt veel inzichtelijk. Toch, ik heb hierna aflevering 6: Complexe scheidingen – Lieve Cottyn op JOONAS geluisterd en daar heb ik toch echt vraagtekens bij. Veel kan ik plaatsen, maar veel ook niet. Jammer dat ik niet op RSS.com kan reageren. Ik ben met meer vragen dan antwoorden achtergebleven. Gelukkig gaan we op het werk hierover nog in gesprek.

  1. Hallo Daphne, dank je wel voor je reactie. Ik ben erg benieuwd naar de vragen waar je nu mee zit. Fijn dat je op het werk hierover in gesprek kunt met je collega’s. Soms schuurt het ook even en kan de visie van een collega of de vragen die gesteld worden ook weer helderheid geven. Groet Margreet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Complexe scheidingen
Tweedaagse training
Gespreksvoering
Tweedaagse training
Complexe scheidingen
Training op locatie (3 uur) en drie keer coaching online (2uur)
Bijbehorende blogberichten
Geen blogberichten gevonden.

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.