#049 Manon Smeijer-Een systemische blik op pubers en jongeren

Nadat Mona Vrieling het stokje doorgaf aan Manon Smeijer, werden we nieuwsgierig naar een systemische blik op pubers en jongeren. Dat is namelijk de doelgroep waar Manon de meeste affiniteit mee heeft.

Opnieuw kijken, met zachtheid

In deze podcast vertelt ze dan ook hoe zij werkt met jongeren die al heel wat hulpverlening gezien hebben in hun nog zo korte leven. Ze ontmoet ze vaak in pleeggezinnen, tehuizen of op gesloten afdelingen. Manon noemt ze ook wel eens ‘puzzelkinderen’ doordat ze op zoek gaat naar het kind achter de traumatische gebeurtenissen. Ze kijkt verder dan het vaak oppositionele gedrag wat zo vaak als eerste voor de hand liggende onderwerp ter sprake komt.

Deze jongeren hebben een mooie kwetsbaarheid, als je daarbij kunt komen. Het vraagt een grote mate van echtheid en oprechtheid. Manon legt uit hoe zij het gesprek aangaat over onderwerpen waar vaak niet over wordt gesproken. Ze zoekt een nieuwe manier om openheid te creëren en het taboe eromheen te doorbreken.

Tips en adviezen voor jeugdhulpverleners

Ook geeft zij waardevolle tips aan jeugdhulpverleners vooral wanneer er veel ruis is wat over gedrag gaat van de jongere. Hoe ben je alert? Wat is er intentioneel aanwezig? Wat speelt er werkelijk aan gevoelens? Wees present voor de jongere om het gesprek aan te gaan. Aandacht en betrokkenheid zijn belangrijk ingrediënten voor zo’n gesprek. Vaak heeft dit op de langere termijn veel meer effect dan “willen hulpverlenen.” Het hoeft in eerste instantie niet altijd nuttig te lijken, terwijl het wel heel waardevol kan zijn. Voor de jongere, voor de relatie, voor het vertrouwen en de band met de client.

Deze en nog veel andere handige en super waardevolle adviezen hoor je in deze podcast met Manon Smeijer. Zij is systeemtherapeut en supervisor.  Zij werkt voornamelijk met pubers en jongvolwassenen in de leeftijd tussen de 14 en de 19 jaar. Zij is deze doelgroep gaan omarmen toen zij werkzaam was in de kinder- en jeugdpsychiatrie op een afdeling voor langdurige opname.

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Trauma
Tweedaagse training
Trauma
8 korte modules (2 dagen)
Trauma
Eendaagse training
Bijbehorende blogberichten
Geen blogberichten gevonden.

Kom naar het Event : Veiligheid in verbinding

Veiligheid in Verbinding

Heb jij je al aangemeld? Op 25 april vieren we 15 jaar TIMM Consultancy met een geweldig event. We zetten de samenwerking centraal. Het belangrijkste onderdeel van Samen werken aan veiligheid.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.