#052 Erik Jongman – Kwetsbare jongens of jeugdelinquenten?

Gedragsstoornissen, multi-problem-gezinnen en persoonlijkheidsproblematiek. Erik Jongman komt dit al 30 jaar dagelijks tegen in zijn werk met jongeren. Een unieke doelgroep, waarvan Erik al snel ontdekte dat hij buiten de gebaande paden van protocollen en regelgeving veel meer kon bereiken dan wanneer je altijd binnen de lijntjes kleurt. Kwetsbare jongens of jeugddelinquenten?

Vermijden

Ken jij als hulpverlener die onverschillige houding van jongeren? Niks wat je zegt lijkt door te dringen of ook maar aan te komen. Erik noemt dit vermijdingsgedrag. De jongere beschermt zichzelf zo tegen nieuwe pijn, nieuwe slechte ervaringen en nieuwe teleurstellingen. Een onverschillige houding is hiervan het gevolg. Vaak laten ouders eenzelfde onverschillige houding zien.

“Nog lastiger wordt het voor hulpverlening als ouders en jongere juist gaan overcompenseren”, zegt hij. Ze beschuldigen of manipuleren de hulpverlener, het ligt aan de wereld en niet aan hen en ze kunnen zichzelf wel redden, ze hebben geen hulp nodig.

“Blijf erbij!”

Beide voorbeelden hierboven kunnen ervoor zorgen dat de hulpverlening ‘loslaat’, zich terugtrekt omdat ze niet weten hoe ze goed kunnen helpen. Erik roept op om vol te houden, erbij te blijven, present te zijn voor de jongere en zijn omgeving. Ook al wil hij nu (nog) niet, misschien later wel, dan pakken we dan de kans. Ook al slaat hij om zich heen en is niks goed, blijf erbij. Ik ben er wel voor je en ik blijf er voor je zijn.

Wat werkt wel?

Waar vroeger al werd gezegd over deze doelgroep, niks werkt, geen interventie heeft effect, bewijst Erik dat echtheid, betrokkenheid en een relatie met de kwetsbare jongere wel effect kan hebben. Autonomie is hierbij erg belangrijk.

Hoe Erik en zijn collega’s dit doen vertelt hij vandaag in deze podcast. Een meeslepend en beeldend verhaal over werken met een doelgroep die vraagt om een (soms hele) lange adem.

Over Erik Jongman:

Erik is psycholoog en psychotherapeut. Hij werkt bij Spirit Jeugdhulp en De Waag – polikliniek Kindermishandeling van de Forensisch zorgspecialisten. Daarnaast is hij hoofddocent adolescentie bij de opleiding tot klinisch psycholoog en docent gedragsstoornissen bij de opleidingen tot gezondheidszorgpsycholoog.

Veel luisterplezier! 

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Methodisch en procesmatig werken
3 dagdelen
Methodisch en procesmatig werken
Tweedaagse training
Methodisch en procesmatig werken
Tweedaagse training
Bijbehorende blogberichten
Geen blogberichten gevonden.

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.