Een nieuwe podcast met Arianne Struik over kinderen die uithuisgeplaatst zijn. Al eerder sprak Margreet met Arianne over het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen bij kinderen met behulp van de door haar ontwikkelde methodiek Slapende honden wakker maken.
Nu neemt ze ons mee in hoe je contact tussen ouders en hun kinderen kunt begeleiden en opzetten wanneer de kinderen (tijdelijk) elders wonen. Want wat als je als professional twijfelt of een situatie veilig genoeg is om contact tussen de biologische ouders en het kind te realiseren? Wanneer is het niet veilig genoeg?
Arianne: “Er wordt vaak gedacht over kinderen die naar een pleeggezin gaan dat ze eerst goed moeten wennen. Daarom zou het beter zijn om te wachten met contact met de biologische ouders. Maar hoe is een uithuisplaatsing voor een kind? Hoe is het voor de biologische ouders?
Heel stressvol. Wie heeft een kind dan juist het hardste nodig? De ouders. Ook al zijn zij in onze ogen geen veilige volwassene, in de ogen van het kind zijn ze dat wel. Om een uithuisplaatsing goed te kunnen verwerken heeft een kind zijn ouders nodig. Niet de nieuwe pleegouders die een kind nog helemaal niet kent. De eerste energie zou dus eigenlijk gestopt moeten worden in het regelen van een contact en kennismaking met de pleegouders. Hierdoor kan een kind weer tot rust komen.”
In deze podcast geeft Arianne aan de hand van heldere voorbeelden aan wat het effect is van contact met de biologische ouders op de kinderen. Ook hoe dit de ouders kan helpen om te verwerken wat er is gebeurd en hoe hier mee om te gaan. Ze geeft duidelijk handvatten en tips voor pleegzorgmedewerkers die met uithuisplaatsingen te maken krijgen. Deze tips zijn ook enorm helpend voor andere professionals zoals bijvoorbeeld casemanagers of gezinsvoogden.
Arianne geeft ook duidelijk aan wanneer een bezoek niet plaats kan vinden en wanneer het niet veilig genoeg is. Een duidelijke visie is hierbij wel erg belangrijk. Wat vinden we belangrijk in het contact tussen ouders en kinderen?
Een super waardevol gesprek dus en zeker de moeite waard voor iedereen die werkt met kinderen die traumatische gebeurtenissen te verwerken hebben.
Arianne Struik is bekend van de methode Slapende honden. In een eerdere podcast vertelt zij over haar boek: Slapende honden? Wakker maken!
Zij is directeur van het Institute for chronically traumatized children (ICTC). Het ICTC verzorgt trainingen, supervisie, consultatie over en doet onderzoek naar diagnostiek en systeemgerichte traumabehandeling van vroegkinderlijk, chronisch getraumatiseerde kinderen. In Australië. Waar Arianne zelf woont en werkt, en in Nieuw-Zeeland biedt het ICTC ook behandeling aan.
Veel luisterplezier!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event.
Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.
We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.