#054 Valerie Fictorie – gezinsgerichte traumabehandeling na huiselijk geweld

Valerie werkt bij het KJTC in Haarlem. Daar hebben ze een gezinsgerichte traumabehandeling na huiselijk geweld ontwikkeld. Binnen deze behandeling, FITT (Family-based Intensive Trauma Treatment), doorlopen gezinnen in vier weken een intensief behandelprogramma. Binnen het programma is veel aandacht voor psycho-educatie zoals bijvoorbeeld over de impact van ruzies en geweld op de verschillende gezinsleden. Maar ook exposure, EMDR en gezinsgesprekken.

FITT Family-based Intensive Trauma Treatment

Tijdens de gezinsgesprekken wordt gesproken over het geweld dat plaats heeft gevonden en hoe iedereen dat beleefd heeft. Door het met elkaar te bespreken en te horen wat de impact is geweest ontstaat er onderling begrip en kunnen er afspraken gemaakt worden.

Ook worden de kwetsbaarheden besproken. Bijvoorbeeld; Een jongen is boos op zijn moeder. Zijn moeder trekt zich hierdoor terug omdat dit gedrag haar doet denken aan het gedrag van de ex-partner. Hierop kan een kind zich in de steek gelaten voelen, doordat hij denkt dat zijn moeder hem niet ziet of niet serieus neemt. Het gevolg hiervan kan zijn dat de jongen misschien nog wel veel bozer wordt of zich uiteindelijk ook gaat terugtrekken. Zo worden patronen doorgegeven en ontstaat gedrag dat niet helpend is, maar juist patronen in stand houdt. Door van elkaar te begrijpen wat het effect is en wat de ander van je nodig heeft komen gezinsleden weer meer tot elkaar.

Vanuit de VU doet Valerie onderzoek naar de effectiviteit van de behandeling. Zeer interessant natuurlijk om te volgen wat de uitkomsten over deze effecten zullen zijn. Valerie vertelt in de podcast alvast de eerste reacties van jongeren.

Over Valerie Fictorie

Valerie Fictorie werkt bij het Kinder- jeugd traumacentrum (KJTC), onderdeel van Kenter Jeugdzorg, in Haarlem. Zij is GZ-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog, EMDR practitioner bij Kenter Jeugdhulp & promovendus VU Amsterdam. Daarnaast is zij ook trainer bij Het LOCK.

Veel luisterplezier! 

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Trauma
Tweedaagse training
Trauma
8 korte modules (2 dagen)
Trauma
Eendaagse training
Bijbehorende blogberichten
Geen blogberichten gevonden.

Kom naar het Event : Veiligheid in verbinding

Veiligheid in Verbinding

Heb jij je al aangemeld? Op 25 april vieren we 15 jaar TIMM Consultancy met een geweldig event. We zetten de samenwerking centraal. Het belangrijkste onderdeel van Samen werken aan veiligheid.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.