Een indrukwekkend verhaal van een pleger van huiselijk geweld. Toen René Haring opgroeide kreeg hij veel voor zijn kiezen. Van een aantal keren langdurig in het ziekenhuis tot een (tijdelijke) uithuisplaatsing in een kindertehuis. “Daar heb ik leren vechten voor mijn plek en mijn speelgoed!”, zo vertelt René.
Eenmaal op een LOM school (school voor kinderen met Leer en opvoedingsmoeilijkheden) bleek al snel dat het leren best ging, maar dat het opvoeden een ander verhaal was.
De consequenties en gevolgen van zijn eigen opvoeding blijken zo later een voedingsbodem te zijn geweest voor zijn steeds verder gaande agressie. Ook toen hij zelf partner en vader werd. Eerst alleen verbaal geweld, later ook fysiek geweld.
René vertelt openhartig over zijn leven met agressie en huiselijk geweld en hoe hij uiteindelijk zelf naar de politie is gestapt om zichzelf en zijn gezin te beschermen. Helaas kon de politie hem toen niet helpen. Ook over het contact met zijn kinderen vertelt René. Wat het hem gekost heeft, maar vooral wat het hem heeft opgeleverd nadat hij verschillende behandelingen heeft gevolgd.
Voor professionals heeft René verschillende belangrijke tips en ideeën over hoe zij plegers hulp kunnen bieden.
Als je dat kunt ben je veel meer bereid om als professional de beste hulp te bieden aan beiden. Als je een slachtoffer en een pleger ziet kan dat je perspectief veranderen. Ieder heeft zijn eigen verleden.
Er zijn al concrete veranderingen in gang gezet op het gebied van nazorg voor slachtoffers en plegers. De cirkel is rond bijvoorbeeld. Hierbij worden ervaringsdeskundigen ingezet bij verschillende teams van Veilig Thuis en Safegroup. “Wij zijn de bruggenbouwers tussen cliënt en de professional. Voor slachtoffers kunnen we heel veel steun bieden. En voor de plegers kunnen we een luisterend oor zijn.”
Beluister hier het hele gesprek met René Haring:
René is lid van de Spiegelgroep ervaringsdeskundigheid bij het landelijk programma Geweld Hoort Nergens Thuis en oprichter van Agressie en daarna? Een lotgenotengroep van slachtoffers en plegers van huiselijk geweld.
Veel luisterplezier!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event.
Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.
We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.