#058 Mintje Groot-Nibbelink – Strijdlust bij complexe scheiding

Waar komt nou die strijdlust vandaan? Liefde die omslaat in haat? Veel jeugdprofessionals stellen zich deze vragen, maar ook: “Zien ze nou niet wat hun gedrag met de kinderen doet?”

Niet voor niets gaat hier om strijdlust bij ‘Complexe scheidingen’, er spelen meerdere factoren een rol. Mintje en Margreet nemen je in deze podcast mee door die verschillende aspecten die naar voren kunnen komen tijdens een complexe scheiding.

“Ik zie conflicten als een manier waarop je bepaalde gebeurtenissen betekenis geeft.”

Een scheiding is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen. Als je over een ruime portie veerkracht beschikt, is dat meestal voldoende om er op een goede manier doorheen te komen. Op het moment dat het raakt aan oud zeer of trauma’s die niet of niet voldoende verwerkt zijn, kan het zijn dat je vast komt te zitten in het rouwproces.

Een scheidingsproces is vaak ook een achtbaan

Er moet zoveel geregeld worden, zowel zakelijke als persoonlijke beslissingen moeten worden genomen. Als je dit samen kunt doorlopen en er de tijd voor kunt nemen, verloopt het rouwproces vaak anders dan wanneer je direct in de actiestand schiet omdat je niet meer samen door één deur kan.

Mintje heeft het over The Window of Tolerance als hulpmiddel dat ze vaak inzet tijdens mediation. Door de mate van stress die het conflict met zich meebrengt kunnen bepaalde reflexen aangaan, op het moment dat je je bijvoorbeeld bedreigd voelt. Onder druk kun je ook minder goed nadenken, je schiet sneller in de emotie.

In de podcast hoor je ook de andere oorzaken die Mintje benoemt als veroorzaker van de strijdlust tijdens een complexe scheiding.

Over Mintje:

Mintje is familie mediator en geeft trainingen rondom complexe scheidingen. Zij heeft 20 jaar ervaring in de jeugdzorg opgedaan, onder andere bij de Raad voor de Kinderbescherming als raadsonderzoeker en later als teamleider van het Advies en Meldpunt kindermishandeling. In de periode daarna is zij voor zichzelf begonnen met Groot Nibbelink Mediation

Haar interesse in conflicten komt deels vanuit de jeugdzorg en het vastlopen in complexe problematiek. Anderzijds is er ook een soort fascinatie hoe het kan dat mensen die eerst zoveel van elkaar houden, nu op voet van oorlog met elkaar staan.

Veel luister plezier! 

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Complexe scheidingen
Een dagdeel
Complexe scheidingen
Tweedaagse training
Complexe scheidingen
Bijscholing van 3 uur
Bijbehorende blogberichten
Geen blogberichten gevonden.

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.