#059 Anneke van Duin – Seksueel misbruik van kinderen in de thuissituatie

Al aan het einde van de jaren 80 is het onderwerp seksueel misbruik op Anneke haar pad gekomen. Zij was toen werkzaam als staflid bij de Stichting Jeugd en Gezin (huidige jeugdbescherming).

Een aantal maatschappelijk werksters die ik begeleide kwamen toentertijd bij mij met een vraag over tienermeiden. Zij waren van huis weggelopen doordat ze thuis seksueel misbruikt werden. Daar had ik toen nog weinig verstand van, ik wist het niet.”

Wel zag Anneke dat dit een groot probleem werd en ze wilde zich er graag verder in verdiepen. Ze zijn op eenvoudige wijze met drie vrouwen begonnen om met kinderen te praten over seksueel misbruik.

“Het waren in die tijd ook vooral de tienermeiden die met deze verhalen naar buiten kwamen. Alleen gaven deze meiden aan dat het misbruik al op veel jongere leeftijd was begonnen. Ik vroeg me af hoe kom ik dichterbij hele jonge kinderen, zodat ze veiliggesteld kunnen worden?”

Anneke verteld openhartig over hoe het kan dat vandaag de dag, seksueel misbruik binnen gezinnen nog steeds een onzichtbaar probleem is. Hulpverleners vinden het echt moeilijk om te (h)erkennen dat het gebeurt. Ook vandaag de dag sluiten hulpverleners hun ogen voor seksueel misbruik binnen gezinnen.

Anneke pleit dan ook voor regionale Expertise Centra:
  • Onderzoek doen naar seksueel misbruik; Er is heel veel onderzoek en studie nodig om dit goed in de vingers te krijgen. Ieder kind en elk verhaal vraagt iets specifieks van jou als hulpverlener. Het opbouwen van ervaring is heel erg belangrijk.
  • Laagdrempelige kennis en ondersteuning voor hulpverleners die met deze situaties te maken krijgen. Een plek waar je je verhaal en je vragen kwijt kunt en waar de expertise is om je verder te helpen.
  • Het geven van trainingen en het opleiden van mensen. Nu is informatie vaak versnipperd of fragmentarisch. Volledige kennis geeft hulpverleners meer zelfvertrouwen en de moed om het gesprek aan te gaan. Je hoeft niet meer bang te zijn om het verkeerd te doen.

“Wat mij toen trof en nooit meer heeft losgelaten, is dat seksueel misbruikt worden een vreselijk lot is om te treffen. Zeker als je klein bent en niet weg kunt uit huis.”

In deze podcast kun je verder horen hoe Anneke verteld over haar ervaringen tijdens het interviewen van kinderen. Waar moet je op letten tijdens een kind-interview? Welke vragen stel je een kind?

Over Anneke van Duin

In 1988 stond Anneke samen met Betty Mijlof, Anneke Wiggemans en Berlinda Aukema aan de wieg van het Diagnostisch Centrum (DC) in Groningen. Hier werden kinderen in de leeftijd van drie tot en met veertien jaar onderzocht bij wie er sprake was van een vermoeden van seksueel misbruik. Anneke is ook auteur van het boek ‘De wetende getuige’ hierin vertelt zij hoe effectief te handelen bij vermoedens van seksueel misbruik.  Op grond van haar praktijkkennis en rijk geïllustreerd met casussen geeft Anneke in het boek handreikingen aan professionals die met kinderen werken alsook informatie over de specialistische diagnostische methode van onderzoek die in het Diagnostisch Centrum is ontwikkeld.

Veel luisterplezier

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Veiligheidsplanning
Vierdaagse training
Bijbehorende blogberichten
Geen blogberichten gevonden.

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.