Inspirerende verhalen voor hulpverleners, hoe je het verschil kunt maken.
Deze verhalen worden verteld door Paulien Bom in het boek ‘Als het misgaat thuis. Verhalen van ouders’, dat ze samen met Herman Baartman schreef. In deze podcast vertelt ze openhartig en boeiend over hoe het boek en de verhalen tot stand gekomen zijn.
“Ik had de tijd als bondgenoot, dat hebben mensen die in de jeugdzorg werken niet. Ik had ook geen (machts)positie, ik hoefde alleen maar te luisteren.”
Een boek over kindermishandeling verteld vanuit het perspectief van de ouders, dat was er nog niet. Paulien, Herman en anderen hebben er lang en goed over nagedacht wat de titel van het boek zou moeten zijn. Moest het woord kindermishandeling nou wel of niet in de titel? Conclusie: In de realiteit van een ouder is het zo dat er gewoon dingen misgaan of foutlopen. Zo is het boek aan zijn titel gekomen, ‘Als het misgaat thuis. Verhalen van ouders.’
Daarna was het moment daar om te bedenken welke ouders geïnterviewd zouden worden. Ze kregen hierbij hulp van hulpverleners, gezinsvoogden en zelfs tolken.
“Naar aanleiding van een documentaire op tv over vaders die slachtoffer zijn geworden van huiselijk geweld, heb ik de documentairemaakster benaderd. Zij heeft ook nog bemiddeld in een tweetal contacten voor het boek.”
Tijdens de verhalen die Paulien hoorde vielen haar overeenkomsten op. Vaak waren ouders zo blij dat ze hun verhaal mochten vertellen. Dat er niet alleen gevraagd werd wat er nou misging. Veel ouders vertelden uit eigen beweging over hun eigen jeugd en wat er wel lukte. Ze grepen hun eigen trauma’s niet aan als excuus, maar wel als essentieel onderdeel van het hele verhaal.
Een andere overeenkomst in de verhalen is dat er in alle gevallen sprake is van ingrijpen van buitenaf, uithuisplaatsing van kinderen. Ook al ben je dan geen opvoeder meer, je bent en je blijft wel ouder. Juist dat waren wel heel schrijnende situaties
“Zie ons en hoor ons als ouders!”
Waardevol is het verhaal waarin een hulpverlener echt het verschil heeft gemaakt. Door een ouder wél te zien en het ouderschap wel te legitimeren. Om steun te bieden in het rouwproces, nadat je kinderen uithuisgeplaatst zijn. Mildheid en moed zijn eigenschappen die iedere hulpverlener zou moeten hebben.
Paulien benoemt in de podcast ook nieuwe vormen van ouderschap en hoe we daarvoor open kunnen staan. Ze benoemt ook een opvallende overeenkomst tussen ouders en hulpverleners.
De verhalen, zowel in het boek als in deze podcast, zijn boeiend en waardevol voor iedere hulpverlener die bij gezinnen komen waar het thuis misgaat.
Over Paulien Bom
Paulien is werkzaam geweest als verpleegkundige. Als auteur heeft zij al meerdere boeken geschreven. Vooral over opvoeding, zoals het boek Kinderen en grenzen stellen. In deze podcast interviewt Margreet haar over het boek: Als het thuis misgaat. Verhalen van ouders. Je vindt dit boek hier: https://www.ouderscentraal.nl/product/als-het-misgaat-thuis-verhalen-van-ouders/
Veel luisterplezier
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event.
Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.
We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.