#062 Evie Daniels – Praten met kinderen

Evie Daniels

Een podcast met een van onze eigen trainer Evie Daniels over praten met kinderen die kindermishandeling hebben meegemaakt. Margreet vraagt aan Evie hoe zij aankijkt tegen de houding van de professional binnen de jeugdzorg. 

Als ik met professionals werk die in gesprek gaan met kinderen, ben ik altijd blij als ze aangeven dat ze twijfels hebben. Iemand die zegt, ach joh dat doe ik al jaren, ik weet precies hoe het moet, dat vind ik bijzonder. Het is juist de kunst om elk gesprek telkens nieuw en open in te gaan. Het gesprek aangaan met een kind is trouwens superbelangrijk, goed dat je het doet. Het gebeurt nog steeds te vaak dat er wel zorgen zijn, maar dat het gesprek met het kind niet wordt gevoerd.”  

Praten met kinderen

Evie geeft in deze podcast uitgebreid toelichting over wat belangrijk is in gesprekken met kinderen: 

  • Geef het kind het gevoel dat het waardevol is wat hij verteld. Het feit dat een kind merkt dat er een oprecht luisterend oor is, is een hele belangrijke eerste stap voor veel kinderen om hun verhaal te gaan vertellen. 
  • Blijf helemaal met je aandacht bij het kind. 
  • Wees jezelf, wees open en duidelijk naar het kind. Zeg gewoon wie je bent en wat je komt doen, dit biedt zoveel veiligheid voor een kind. 
  • Geef aandacht aan wat er al goed en fijn is. Vandaaruit kan het vertrouwen groeien om het ook over de minder fijne dingen te hebben.  
  • Uitspraken of belangrijke dingen opschrijven tijdens een gesprek? Evie maakt hier onderscheidt tussen een onderzoek of een gesprek.  

“Als jij je als professional in wilt zetten om gezinnen te helpen, dan zoek je juist naar wat er al goed is en dat probeer je te versterken. Zodat het hele gezin gaat verlangen naar dat wat al goed is.”

Voor jeugdprofessionals is de wens: Weet hoe je het gesprek aangaat, weet hoe je er zelf in staat, weet wat het met jezelf en de ander doet. Doe het vanuit zelfvertrouwen. Dat je vertrouwt op wie je bent en dat je naar een kind uitstraalt: “Ik ga met jou in gesprek en ik weet precies waarom ik dat doe, ik kan alles hebben wat je me gaat vertellen.” 

Over Evie 

Evie Daniels is GZ psycholoog en heeft binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie gewerkt. Zij heeft zich gespecialiseerd binnen het kind en jeugd trauma centrum op het gebied van kinderen die seksueel misbruik hebben meegemaakt, huiselijk geweld of conflictscheidingen. Daarnaast heeft zij een eigen praktijk en geeft veel trainingen op het gebied van kindermishandeling en werkt als trainingsacteur. Het werken met ervaringsdeskundigen kan als laatste ook nog aan deze indrukwekkende lijst worden toegevoegd.  

 Veel luisterplezier!

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Veiligheidsplanning
Eendaagse training
Veiligheidsplanning
Vierdaagse training
Bijbehorende blogberichten
Geen blogberichten gevonden.

Kom naar het Event : Veiligheid in verbinding

Veiligheid in Verbinding

Heb jij je al aangemeld? Op 25 april vieren we 15 jaar TIMM Consultancy met een geweldig event. We zetten de samenwerking centraal. Het belangrijkste onderdeel van Samen werken aan veiligheid.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.