#068 Ester Wijnen – Mijn leven met Partnergeweld

Mijn leven met partnergeweld

Ester Wijnen – Mijn leven met Partnergeweld

Ester Wijnen is leiderschapscoach, spreker en organisatieadviseur en daarnaast auteur van de autobiografie Jij bent het probleem – Mijn leven met partnergeweld.

In deze podcast vertelt Ester over haar eigen ervaringen en de ervaringen van lotgenoten. Voor Ester is het belangrijk dat het beeld over huiselijk geweld verandert en dat we ons er van bewust worden dat geweld ook voorkomt bij hoger opgeleide gezinnen met tweeverdieners.

“Als ik de voordeur uit stap ben ik succesvol in werk en sport, als ik de voordeur weer binnenkom ben ik bang voor mijn eigen man.”

Het naar buiten brengen van haar verhaal in o.a. haar boek ‘Jij bent het probleem – Mijn leven met partnergeweld,’ biedt lotgenoten veel herkenning en steun. Daarbij biedt het professionals ook inzicht en perspectief hoe het nou echt werkt van binnenuit.

“Ik heb niet alleen stem te geven aan mijn eigen verhaal, maar ook aan het universele verhaal van alle anderen.”

De schuld- en schaamtegevoelens hebben een grote rol gespeeld bij Ester. Hierdoor ontkende zij een tijdlang de situatie waar ze in zit, ‘zo wil je niet zijn’. Een ander dilemma was voor haar of ze ooit aan haar kinderen zou kunnen vertellen hoe het leven met hun vader was. Ester heeft er bewust voor gekozen om pas naar buiten te treden met haar verhaal toen haar kinderen volwassen waren.

“Ook na de scheiding ging het mentale geweld verder. De patronen veranderden eigenlijk niet. Controle drang en machtsongelijkheid waren er nog steeds.”

Waaraan je intieme terreur zou kunnen herkennen

  • Je relatie is een roller-coaster, uitstappen lijkt geen optie.
  • Het steeds meer negeren van je eigen intuïtie. ‘Je hebt het fout’, wordt er telkens tegen je gezegd.
  • Jaloezie en beschermingsdrang vanuit de partner/pleger.
  • ‘Zoals jij doet is niet normaal!’ je wordt naar beneden gehaald. Hierdoor ontstaat twijfel ‘misschien ben ik ook wel niet normaal?’
  • Het is niet allemaal slecht en naar. Je hebt samen ook een droom, een verlangen, dat blijft. Hierdoor voelt het leven als een mind-fuck waarin je vast komt te zitten.
  • Steeds weer op je tenen lopen, dag in, dag uit. Het kost heel veel energie.
  • Door de machtsongelijkheid die er is, vervagen je eigen grenzen langzaamaan.
  • Je zit vast in de waan van de dag, je kunt er niet uitstappen, je kinderen, je huishouden ,je werk, alles gaat door. Je kunt jezelf niet toestaan om kwetsbaar te zijn.
  • Verpulvering, het legt je lam.
“Wat je ook probeert het lukt niet om de escalatie te voorkomen. Wanneer je probeert te de-escaleren door je terug te trekken, gaat het helemaal mis. Dan doe je het ook weer fout en wordt dat je vervolgens weer voor de voeten gegooid. Laat staan als je besluit om grenzen aan te geven of je mening te geven. Geen enkele strategie lijkt te werken. De weg van de minste weerstand, gewilligheid, lijkt dan soms de enige uitweg nog. Een overlevingsstrategie voor mijn leven met partnergeweld.”

Vechtscheiding of partnergeweld?

Eenzijdig partnergeweld wordt nog lang niet altijd (h)erkent. Hier ligt een opdracht voor professionals om na te denken over hun eigen visie op huiselijk geweld. Het is nodig dat we zien dat dit overal is. Laat je niet te snel afschepen, vraag door en kijk verder, wat zegt je gevoel? Je moet ook jezelf goed kennen als professional. Welke beelden heb ik zelf eigenlijk bewust of onbewust meegekregen vanuit mijn eigen socialisatie? Hoe kijk ik naar geweld? Wie overkomt dat?

Ester Wijnen zorgt met haar boek, lezingen en ook deze podcast voor een stukje bewustwording. Neem het mee en wees alert.

“Ik ben de schaamte voorbij en wil het zwijgen doorbreken. Slachtoffer van partnergeweld, ik ben een van hen.”

Over Ester Wijnen:

Zij is verandermanager geweest en nu is zij actief als leiderschapscoach, spreker en organisatieadviseur. In 2020 begon zij haar verhaal te delen op LinkedIn. Nu speekt ze op podia en schrijft ze over huiselijk geweld. Auteur van het boek: Jij bent het probleem – Mijn leven met partnergeweld. In dit boek staan ook fragmenten uit de brief die zij haar ex-partner schreef.

Ze doet dit allemaal om aandacht te vragen voor huiselijk geweld en de vooroordelen die er zijn over slachtoffers van huiselijk geweld en de dynamiek hiervan. Zij noemt de hoogopgeleide vrouw ook wel, de verborgen doelgroep. Het is tijd om ons daarin te verdiepen, zo roept zij ons op.

Veel luisterplezier!

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Wettelijke kaders
Driedaagse training
Methodisch en procesmatig werken
Tweedaagse training
Wettelijke kaders
Eendaagse training
Bijbehorende blogberichten
Blog
21 februari 2022
5 voordelen van gezamenlijke risicotaxatie Werken aan het vergroten van de veiligheid van kinderen en hun ouders doen we door...
Blog
27 mei 2020
In families met een geschiedenis waarin trauma een grote rol speelt en niet verwerkt kan worden, kunnen spanningen, breuken en...
Blog
29 januari 2020
Het stoppen van kindermishandeling begint met signaleren en vervolgens het maken van een plan. Daarbij komen al snel allerlei dilemma’s...

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.